Buitenland

Weduwe dictator werpt zich in verkiezingsstrijd

Bedekt met briljanten en smaragd is de voormalige Filippijnse first lady Imelda Marcos vrijdag haar campagne voor een parlementszetel begonnen. Met een comeback in de politiek hoopt zij de naam van haar overleden echtgenoot te zuiveren en zich ervoor in te zetten de afgezette dictator de plek te geven die hem in haar ogen toekomt: op de erebegraafplaats in Manilla.

Buitenlandredactie
26 March 2010 23:08Gewijzigd op 14 November 2020 10:12
Imelda Marcos. Foto EPA
Imelda Marcos. Foto EPA

Na een afwezigheid van tien jaar keert Imelda Marcos (80) met de nodige wraakgevoelens terug op het politieke toneel. Bij het krieken van de dag leidde zij gisteren een groep journalisten naar het mausoleum van haar echtgenoot Ferdinand Marcos in de provincie Ilocos Norte. „Dit is een van onze grote onrechten”, zei zij, terwijl zij onder het geklik van de fotocamera’s een kus op de glazen kist drukte.De huidige regering voelt er weinig voor om Marcos op de heldenbegraafplaats in Manilla bij te zetten. Marcos moest in 1986 vluchten, na een volksopstand tegen de corruptie, politieke repressie en omvangrijke mensenrechtenschendingen onder zijn bewind. Daarmee kwam een eind aan meer dan twee decennia dictatuur. In die periode zou de Marcosfamilie miljarden dollars hebben gestolen uit de schatkist. Marcos overleed drie jaar later in ballingschap in Hawaï.

Zijn weduwe en hun drie kinderen mochten in 1991 terugkeren. Imelda Marcos werd later veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens corruptie, maar die straf werd later teruggedraaid.

De naam van Imelda Marcos is voor altijd verbonden met de schat aan kostbare sieraden en de 1220 paar schoenen die na de vlucht van de familie in het presidentieel paleis werden aangetroffen. Desondanks heeft zij in het straatarme land een zekere populariteit behouden. In 1995 werd zij zelfs in het parlement gekozen. Daarnaast stelde ze zich twee keer, in 1992 en 1998, zonder succes kandidaat voor het presidentschap.

Veel Filippijnen zijn woedend over de onbeschaamde praalzucht van Imelda Marcos, maar anderen, vooral de generatie die na 1986 geboren is en de staat van beleg onder het twintig jaar durende bewind van Marcos niet heeft meegemaakt, zien haar als een ster. In de provincie Ilocos Norte wordt de familie Marcos geadoreerd, mede dankzij het goede wegennet, de internationale luchthaven en de zeehavens die Ferdinand Marcos er liet aanleggen.

„Dit is Marcosland, daar kun je kort over zijn”, zegt een dorpswacht, Elmer Macuco. „Ze helpt ons, ze vermaakt ons en ze heeft ons een plek in de geschiedenis gegeven.”

Twee kinderen van Imelda en Ferdinand Marcos, dochter Imee en zoon Ferdinand junior, hebben zich net als hun moeder kandidaat gesteld voor bestuursfuncties tijdens de verkiezingen op 10 mei. Zittend president Gloria Macapagal-Arroyo en bokskampioen Manny Pacquiao zijn andere prominente kandidaten bij de stembusgang voor respectievelijk het presidentschap en een lokale functie. De BBC meldde gisteren dat naast Imelda Marcos circa 18.000 politici zich kandidaat hebben gesteld voor een functie in het parlement.

De verkiezingsstrijd woedt al geruime tijd op de Filippijnen. Volgens de politie zijn al ongeveer 80 mensen om het leven gekomen tijdens politiek geweld, onder wie de 57 slachtoffers van het bloedbad in november op het eiland Mindanao.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer