Kerk & religie

Vietnam spreekt met ondergrondse gemeenten

De Vietnamese autoriteiten hebben gesproken met vijf vooraanstaande leden van niet-geregistreerde huisgemeenten en van niet-geregistreerde zendingsorganisaties. Het informele gesprek had, naar nu bekend is geworden, op 5 maart in Hanoi plaats. Insiders spreken elkaar over de betekenis ervan tegen.

Kerkredactie
24 March 2003 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:13

De organisatie Compass Direct meldt dat er sprake zou kunnen zijn van een kleine doorbraak in de Vietnamese religiepolitiek.

Jenno Sebök, woordvoerder van Open Doors, deelde maandagmorgen echter desgevraagd mee dat hij vooralsnog weinig verwachtingen heeft van het gevoerde gesprek. „Voorlopig zie ik het vooral als een propagandastunt van de Vietnamese regering om haar geschonden image op te poetsen. Bovendien sluit ik niet uit dat het Vietnamese bureau voor religieuze zaken op deze manier probeert haar invloed onder de niet-geregistreerden probeert te vergroten.”

Compass Direct en Open Doors vinden beide echter wel dat de uitnodiging in het politieke klimaat van Vietnam zeer opmerkelijk is.

Vietnam is een atheïstisch land. Op scholen krijgen kinderen onderwijs in het atheïsme. Net als in China mogen jongeren beneden de achttien jaar niet naar de geregistreerde en door de overheid gecontroleerde kerk. Op het bezoeken van een niet-geregistreerde dienst staat zowel celstraf als boete.

Het bureau voor religieuze zaken is in Vietnam verantwoordelijk voor controle op de kerk. De voorgangers die met de autoriteiten hebben gesproken, vertegenwoordigen ongeveer 1400 huisgemeenten en enkele honderden rondreizende evangelisten.

Compass Direct noemt de uitnodiging des te opmerkelijker omdat deze plaatsheeft in een periode waarin de Vietnamese overheden heel nadrukkelijk hun activiteiten tegen met name de Montagnards in het Centrale Bergland en de Hmong in het noordwesten van land opvoeren. Beide minderheidsvolkeren in Vietnam zijn overwegend christen.

De organisatie Human Rights Watch maakt geregeld melding van vervolging in Vietnam. Ook Amnesty International gaf eerder dit jaar een verklaring uit over schending van mensenrechten in het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer