Geen titel
Met een blauwe spijkerbroek val je nergens ter wereld nog op. Evenmin met een luxe zaktelefoon van het merk Nokia of Ericsson. De mondialisering heeft van de wereld een eenheid gemaakt.
Enkele jaren geleden schreef de AmerikaanThomas Friedman ”De wereld is plat”. Velen hebben in navolging van hem gehoopt dat er eindelijk iets van een wereldvrede zou komen. Maar Friedman krijgt nu weerwoord van zijn Franse collega François Heisbourg, die in ”De verdichting van de wereld” stelt dat de mondialisering beslist niet het einde van de problemen is.Is de wereld er dan niet beter op geworden? Een klein beetje misschien. Heisbourg beschrijft hoe er vandaag in veel meer landen vrije verkiezingen zijn dan 25 jaar geleden.
Maar vergeet niet dat de mondialisering ook kansen biedt aan terreurgroepen. Zijn we erop voorbereid dat al-Qaida straks ook massavernietigingswapens heeft, of zelfs kernwapens? Bovendien zijn er vandaag ook wereldwijde problemen, zoals klimaatverandering en pandemieën.
Net als vele andere analisten ziet Heisbourg de opkomst van Aziatische landen als China en India op het wereldtoneel. Maar de vraag of de 21e eeuw een Chinese wordt –zoals de 20e een Amerikaanse was– beantwoordt Heisbourg negatief. Door de economische vooruitgang zal China moeten democratiseren, en dat zal het land intern verdelen.
Dit is geen boekje waarmee de meeste mensen zich in de lentezon zetten. Maar wie interesse heeft voor internationale betrekkingen, heeft hier een zeer toegankelijk boekje van een vooraanstaand deskundige.
De verdichting van de wereld, François Heisbourg;uitg. Roularta Books, Roeselare (België), 2009; ISBN 978 90 867 9101 9; 224 blz.;€ 22,50.