Binnenland

Nederlandse F-16's langer in Afghanistan

AMSTERDAM (ANP) – De vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen en vijf Apache-helikopters in Afghanistan blijven daar zeker tot het einde van het jaar actief. De toestellen zijn nodig om de militairen te beschermen die helpen bij de verhuizing van al het materieel als Nederland zich vanaf augustus terugtrekt uit de Afghaanse provincie Uruzgan.

25 March 2010 07:00Gewijzigd op 14 November 2020 10:11

Dat heeft demissionair minister Van Middelkoop (Defensie) woensdag gezegd in het tv-programma Pauw & Witteman. Voor de terugtrekking van de troepen, de afbouw van de bases, het verzamelen van alle spullen en het vervoer ervan gaan er dit jaar tussen de 800 en ruim 1400 extra militairen naar Afghanistan. Van Middelkoop sprak van een zware en complexe operatie.Alle militairen van de Task Force Uruzgan (TFU) zullen eind dit jaar zijn teruggekeerd naar Nederland. Het kan volgens de minister echter nodig zijn dat er in de eerste maanden van 2011 nog militairen van het ‘verhuizingsteam’ in Uruzgan zijn. Dat is mede afhankelijk van de hoeveelheid spullen die moeten worden vervoerd en de afspraken die Nederland kan maken met het land dat onze leidende militaire rol overneemt, bijvoorbeeld over welk deel van het kamp er kan blijven. De NAVO besluit eind deze maand welk land dat is.

Een deel van het militaire materieel kan in vliegtuigen worden vervoerd. Maar een groot deel zal over de weg via onder meer Pakistan worden getransporteerd. De gevechtsvliegtuigen en -helikopters worden vooral ingezet voor de bescherming van deze transporten in Afghanistan en de militairen die daarbij betrokken zijn. De gevechtseenheid van de TFU en de commando’s en mariniers van de speciale eenheid Task Force 55 zijn er vanaf 1 augustus niet meer actief.

Het zit Van Middelkoop nog steeds dwars dat het jarenlange werk van de Nederlandse militairen in Afghanistan niet kan worden voortgezet, omdat het kabinet is gevallen. De directe aanleiding daarvoor was dat de PvdA niet over een langere missie in Uruzgan wilde praten. Volgens de minister is het kabinet echter vooral gevallen door een gebrek aan vertrouwen. Misschien zat er ook wel „een zekere strategie" achter. De bewindsman van de ChristenUnie suggereerde dat de PvdA het kabinet heeft laten vallen om weg te kunnen lopen van forse bezuinigingen. „Dat zou best kunnen ja."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer