Senaat steunt invoering omgevingsvergunning
De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met de invoering van de zogeheten omgevingsvergunning. Deze voegt 26 vergunningen inzake bouwen, slopen, kappen en milieu en dergelijke samen tot één.
Demissionair minister Huizinga van VROM wil de nieuwe regeling op 1 juli laten ingaan, maar of dat lukt is nog de vraag. Veel gemeenten hebben nog geen passende computerinfrastructuur beschikbaar. Het is de bedoeling dat burgers de omgevingsvergunning digitaal kunnen aanvragen. Als de ict niet op orde is, stelt de minister de invoering enkele maanden uit.Tegelijkertijd met de invoering van de omgevingsvergunning, treedt een nieuwe regeling in werking voor vergunningvrij bouwen. Op een aantal punten is die soepeler dan de huidige.
Volgens het ministerie van VROM levert de nieuwe wet voor burgers en bedrijven een lastenverlichting op van ruim 130 miljoen euro. Het grootste voordeel voor burgers en bedrijven is dat ze bij één loket terechtkunnen.
De Eerste Kamer sprak dinsdag met een unaniem aanvaarde motie uit dat de vorming van omgevings- of regionale uitvoeringsdiensten aan gemeenten en provincies moet worden overgelaten. Minister Huizinga zou graag zien dat een nieuw kabinet beslist over het wettelijk borgen van de omgevingsdiensten. Dit gaat de Senaat echter te ver; die wilde hiermee een signaal afgeven.
De omgevingsdiensten gaan taken uitvoeren die voor afzonderlijke gemeenten te complex zijn, zoals het toezicht en de handhaving bij het verwijderen van asbest, de toepassing van bouwstoffen en de milieucontroles op grote bedrijven.