Turkse regering wil hervorming grondwet
ANKARA (AP) – De Turkse regering heeft maandag plannen aangekondigd om de grondwet, die na de staatsgreep in 1980 door de coupleiders werd ingesteld, democratischer te maken en Turkije dichter tot de Europese Unie te brengen. De plannen hebben vooral betrekking op het rechtssysteem. Critici noemden ze ’ongrondwettelijk’ en een affront voor de onafhankelijkheid van de gerechtshoven.
De regering wil het aantal rechters in het grondwettelijk hof uitbreiden tot zestien, van wie er drie door het parlement moeten worden aangewezen. Een andere maatregel beoogt eveneens de aanstelling van aanklagers en rechters door het parlement, in plaats van door een autonoom juridisch orgaan. Ook het ontbinden van een politieke partij moet bemoeilijkt worden, door, wederom, het parlement hierover een consensus te laten vinden.De plannen van de regering moeten als amendementen van de huidige wetgeving verrijzen. Mocht de benodigde tweederde meerderheid in het parlement niet worden gehaald, overweegt de regering de plannen in een referendum aan de bevolking voor te leggen.
Critici zeggen dat de regering het op het onafhankelijke en seculiere rechtssysteem gemunt heeft en dit onder haar politieke controle wil brengen.
Verder wil de regering dat militairen die misdaden tegen de staat plegen voor de burgerrechter worden berecht en moeten diegenen, die door een militair hof zijn ontslagen wegens banden met radicale islamitische groepen, hun ontslag kunnen aanvechten.