Positie gouverneur Uruzgan onzeker
De positie van de gouverneur van de Afghaanse provincie Uruzgan, is onzeker. De Wereldomroep meldde maandag op basis van bronnen in de provinciehoofdstad Tarin Kowt dat Asadullah Hamdam door de centrale autoriteiten in Kabul is ontslagen.
Nederlandse bronnen kunnen dat bevestigen noch ontkennen. Wel is duidelijk dat de positie van Hamdam om allerlei redenen al enige tijd onder druk staat. Er zijn aantijgingen van corruptie en vooral sinds de val van het kabinet nam de druk op Hamdam toe, aldus welingelichte bronnen in Den Haag.Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei maandag dat ook aan de Nederlandse ambassade in Kabul niet is gemeld dat Hamdam van zijn functie is gehaald. Wel was er al enige tijd sprake van een mogelijke wisseling van de post.
Afgelopen week was Hamdam in Kabul voor overleg over zijn functie. Opmerkelijk genoeg was hij niet aanwezig bij het bezoek dat president Hamid Karzai afgelopen weekeinde aan Uruzgan bracht. De Nederlandse troepen gaan door met de missie tot augustus en daarna worden de taken overgedragen aan een nog onbekend land.
Hamdam is sinds oktober 2007 het vertrouwde gezicht voor de Nederlanders in de provincie en een belangrijke schakel tussen de militairen, diplomaten en de Afghanen, die onderling sterk verdeeld zijn. Ook probeert hij het bestuur in de achtergestelde provincie op te bouwen.
Hamdam is de opvolger van Munib, die een jaar lang diende. De Nederlanders waren blij met Hamdam, omdat hij actiever en effectiever was dan Munib. Die functioneerde slecht en werd ook beschuldigd van corruptie. Volgens ingewijden kwam Hamdam echter de laatste tijd ook nog nauwelijks buiten de compound en raakte hij steeds meer geïsoleerd. Eind 2007 bezocht Hamdam Nederland en liet hij weten dat hij het niet dacht dat hij „deze zware en moeilijke klus" langer dan twee jaar zou doen.
Kenners van Afghanistan stellen dat bijna elke functionaris kan worden beschuldigd van corruptie, die welig tiert in het Midden–Aziatische land. Soms worden zulke aantijgingen ook gebruikt als stok om iemand weg te krijgen. Karzai heeft onlangs juist aan de coalitiepartners moeten beloven dat hij corruptie feller bestrijdt.