Onderwijsorganisaties bundelen krachten
DEN HAAG (ANP) – Tien sectororganisaties en vakbonden in het onderwijs bundelen de krachten in de maandag opgerichte Stichting van het Onderwijs. De stichting moet de gezamenlijke belangen van de verscheidene onderwijssectoren gaan behartigen, onder meer als gesprekspartner voor het kabinet.
Voorman Sijbolt Noorda van de vereniging van universiteiten VSNU is de eerste voorzitter van de stichting. „Onderwijs verdient positieve en constructieve betrokkenheid, de gezamenlijke inzet van iedereen, over de grenzen van schooltypes en sectoren heen", aldus Noorda.In de Stichting van het Onderwijs zijn vijf vakbonden vertegenwoordigd en de sectororganisaties voor primair onderwijs (basisscholen), het voortgezet onderwijs, het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en de universiteiten.
Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) noemde de nieuwe stichting maandag een „krachtig platform". In haar toespraak zwaaide ze echter niet alleen maar lof in de richting van de nieuwe denktank. Ze wees op het feit dat binnen het onderwijs een breder belang geldt dan alleen maar dat van werkgevers en werknemers. „Kijk ook naar de ouders en leerlingen", hield ze haar gehoor voor. „Lukt het ook om hun belangen mee te nemen, dan ben ik echt blij met de Stichting van het Onderwijs".
De Besturenraad, de belangenorganisatie voor het christelijk onderwijs, ziet weinig in weer een nieuw overlegorgaan. „Schoolbestuurders zitten niet te wachten op een nieuw orgaan dat waarschijnlijk als een Poolse landdag zal functioneren", zei voorzitter Wim Kuiper in een reactie. „Hier doen wij als Besturenraad dan ook niet aan mee". Schoolbestuurders kunnen zich volgens Kuiper beter concentreren op hun kerntaak: goed onderwijs voor hun leerlingen en studenten.