Economie

Ouderen positief over nieuwe inspraak ABP

Ouderenbonden ANBO en PCOB zijn voorzichtig positief over voorstellen van ambtenarenpensioenfonds ABP om gepensioneerden een zwaardere stem te geven in de organisatie. Het toonaangevende bedrijfstakpensioenfonds maakte maandag voorstellen bekend voor een andere organisatie, terwijl de Tweede Kamer bezig was met een hoorzitting over pensioenen.

ANP
22 March 2010 16:34Gewijzigd op 14 November 2020 10:10

Het ABP wil voorkomen dat het bestuur van het fonds wordt samengesteld op basis van te veel deelbelangen. Daarom zouden gepensioneerden geen plek moeten krijgen in het bestuur, dat nu bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers.Volgens ABP kunnen gepensioneerden wel een zwaardere stem krijgen met zelfs de bevoegdheid om het bestuur naar huis te sturen. Daarbij zou de deelnemersraad van het fonds, waarin werknemers en gepensioneerden zitten, samengevoegd kunnen worden met het verantwoordingsorgaan, waaraan het bestuur nu verantwoording moet afleggen over het beleid.

De Kamer behandelt momenteel een initiatiefwetsvoorstel van VVD en D66 om gepensioneerden juist wel een plek in het bestuur van bedrijfstakpensioenfondsen te geven. VVD–Kamerlid Stef Blok is dan ook niet tevreden over de voorstellen van ABP.

Maar de ANBO en PCOB zijn voorzichtig positief. Volgens voorzitter Rienk van Splunder van de PCOB wordt de medezeggenschap sterker als de deelnemersraad en het verantwoordingsorgaan samengaan. Adviseur koopkracht en pensioenen van de ANBO, Rob Walsteijn, vraagt zich wel af hoever de inspraak in het beleid precies reikt, omdat ABP tegelijk zegt geen bemoeienis te willen voor afzonderlijke besluiten.

Vooral wegens de vergrijzing is er discussie over de houdbaarheid van het pensioenstelsel en over het beheer van het gespaarde vermogen. Ook zijn pensioenfondsen met de financiële crisis in de problemen gekomen met hun beleggingen, waardoor zij bijvoorbeeld uitkeringen niet langer konden aanpassen aan gestegen lonen of prijzen.

ABP pleit voor het behoud van het Nederlandse pensioenstelsel met verplichte deelname. Werkgevers en vakbonden hebben altijd al gezegd geen gepensioneerden bij hun in het fondsbestuur te willen. Sociale partners stellen dat zij ook in cao’s de afspraken maken en het werkgevers en werknemers zijn die de pensioenpremies betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer