Kerk & religie

Kerk verbindt kunst en Evangelie

De kerk biedt kunstenaars een podium en organiseert activiteiten samen met buurtbewoners. Met dit „tweesporenbeleid” bereikt de Gereformeerde Bonds­gemeente van de Jeruzalemkerk in Amsterdam het geschakeerde publiek uit stadsdeel De Baarsjes.

Kerkredactie
22 March 2010 08:19Gewijzigd op 14 November 2020 10:09
Jeruzalemkerk Amsterdam. Foto Gemeente Amsterdam
Jeruzalemkerk Amsterdam. Foto Gemeente Amsterdam

De ruim veertig ambtsdragers uit andere (middel)grote steden hopen ervan te leren. Zaterdag waren ze bijeen op een door de Gereformeerde Bond belegde beraadsdag voor ambtsdragers in de (middel)grote steden. Op de jaarlijkse beraadsdag van de vereniging binnen de Protestantse Kerk in Nederland wordt telkens een missionaire gemeente bezocht, in het kader van onderlinge bemoediging en toerusting.Thema dit jaar was ”Verschillende sporen, één missie. Gemeente zijn in een veranderende stadswijk”. Ds. B. J. van der Graaf, sinds 2006 als predikant aan de Jeruzalemkerk verbonden, lichtte toe hoe de stadswijk na een periode van verpaupering in de jaren negentig weer vernieuwde, onder andere doordat de gemeente Amsterdam veel geld investeerde om kunstenaars aan te trekken.

De kerk probeert haar activiteiten af te stemmen op de nieuwe bevolkingssamenstelling. Een voorbeeld daarvan is wat er gebeurt in ”Juni Kunstmaand”, zegt een medewerkster van de gemeente. „In juni bieden we een podium voor lokale kunstenaars door ons gebouw open te stellen voor exposities. Zij bieden ons iets van schoonheid en wij verbinden dat met de creativiteit van God.”

Kan er niet veel misgaan met seculiere kunst in de kerk? Ds. Van der Graaf noemt een voorbeeld. „Een groep kunstenaars organiseerde een ”schemerdienst”, om vier uur ’s ochtends. Ze lieten vogelgeluiden horen in de kerk en maakten van de negentien soorten onkruid die ze in de tuin vonden een drankje. We hebben duidelijk gemaakt dat wij God niet in de natuur aanbidden, maar dat Hij daarboven staat en ik heb gepreekt over onkruid dat bij nader toezien een kruid blijkt te zijn. Het is een beeld van hoe God zondaars zoekt. Zo willen we trouw aan onszelf zijn, maar tegelijk openstaan voor wat er in de buurt leeft.”

Naast dit „spoor” werkt de Jeruzalemkerk vanuit een ander gebouw ook met een meer diaconaal project, waar vooral lager opgeleiden en allochtonen bereikt worden.

Ds. D. M. van de Linde uit Rotterdam-Hillegersberg opende de dag met een ambtsdragerspreek over onderlinge vermaning. „Vermanen is zeggen: u bent een kind van God, maar ik krijg de indruk dat u zich laat kleineren door de druk van de samenleving. Dat is zonde, want u bent een mens Gods. Het is iemand binden aan Christus en als keerzijde daarvan iemand losmaken van de machten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer