Nationale synode om de twee jaar
De nationale synode, die gepland staat voor 10 en 11 december in Dordrecht, zal om de twee jaar plaatsvinden. Dat heeft dr. J. van ’t Kruis, lid van de stuurgroep, vrijdag gezegd op de beurs Kerk & Gemeente in Utrecht.
Tijdens een debat over de nationale synode gaf hij aan dat de vergadering in ieder geval tot 2017, het herdenkingsjaar van de kerkhervorming, regelmatig zal worden gehouden. Een groot aantal personen uit diverse kerken heeft zich inmiddels op persoonlijke titel opgegeven.Echt bekend is het initiatief echter nog niet, zo bleek vrijdag. Minder dan de helft van aanwezigen stak de hand op toen forumleider Andries Knevel vroeg wie van de nationale synode op de hoogte was. Dat verbaast dr. Van ’t Kruis, predikant in de Protestantse Kerk in Nederland, niet. „Een beweging komt meestal langzaam op gang.”
Dr. Van ’t Kruis toonde zich, evenals de andere vier debaters, een vurig voorstander van de nationale synode, zodat van een werkelijk debat geen sprake was.
De predikant zei dat de nationale synode niet is bedoeld als opmaat naar de vereniging van kerken. „Het Samen op Weg-proces heeft veertig jaar geduurd. Een dergelijk proces kunnen we ons niet meer veroorloven. Niemand zit op een nog grotere kerk te wachten. Het gaat bij de nationale synode om het eenparig getuigenis van de kerk in de wereld en het gezamenlijk belijden van de Naam van Jezus.”
Prof. dr. B. Kamphuis, hoogleraar dogmatiek en apologetiek aan de Theologische Universiteit Kampen, vindt de synode van belang voor het gemeenschappelijk uitdragen van het geloof in de samenleving. „Het getuigenis van het Evangelie wordt gefrustreerd door de verdeeldheid. De secularisatie staat niet los van de schismatieke bewegingen. Daar moeten we iets aan doen. Het is onvruchtbaar om voortdurend over verschillen te blijven praten, terwijl je zo dicht bij elkaar staat.”
De hoogleraar kijkt met enige jaloezie naar de kracht van de eenheid van de rooms-katholieke traditie. Hij stelde het fijn te zullen vinden als een waarnemer van die kerk tijdens de synode aanwezig zou willen zijn.
Knevel vroeg daarop aan bisschop De Korte van Groningen-Leeuwarden, die naast de hervormde ds. G. de Fijter zat, of hij als waarnemer aanwezig wilde zijn. De bisschop knikte.
Prof. Kamphuis: „Het is goed om met rooms-katholieke broeders over het geloof te spreken.”
Knevel: „U gaat nu verder. Wilt met rooms-katholieken gaan praten?”
Prof. Kamphuis: „Als we niet willen praten, dan stelt ons christelijk geloof niets voor.”