Binnenland

„Schoenen uit hoeft straks niet meer”

Al jaren stond een kantine op het verlanglijstje van zorgboerderij Vlist. Tijdens NL DOET, de landelijke vrijwilligersdagen die vandaag begonnen, rukt het plaatselijke bedrijfsleven uit, zodat de ruimte er komt.

Van onze verslaggever
19 March 2010 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 10:08

„Ik weet alleen dat ik hier twee dagen moet zijn”, bromt bouwvakker Pim in de druilerige regen. Met gefronste wenkbrauwen tuurt hij op een groot vel papier waarop de contouren van een groente- en belevingstuin staan geschetst.Zijn collega Arie sjouwt stenen, verplaatst hopen zand met een shovel. „Hier nog wat zand erbij”, wijst Pim.

Op tal van plaatsen in het land begon vandaag NL DOET: een tweedaagse actie om het vrijwilligerswerk te promoten. Op de site nldoet.nl registreerden circa 3300 verenigingen, clubs en overige organisaties de klussen die op hun verlanglijstje stonden. Zo’n 150.000 vrijwilligers verklaarden zich bereid die te doen.

Een record, zegt woordvoerster Jonne Boesjes van het Oranjefonds, een van de organisatoren van NL DOET, opgetogen. De verklaring? Boesjes: „Behalve zorginstellingen hadden dit jaar ook veel dorpshuizen, wijkcentra, kinderboerderijen en speeltuinverenigingen activiteiten in de aanbieding.”

Van deze verenigingen kregen er 1300 maximaal 500 euro van het Oranjefonds voor het financieren van materialen en overige opknap- en onkosten. „Ook een succesvolle vondst”, vindt Boesjes, „want veel verenigingen hebben wel klussen en soms ook vrijwilligers, maar geen geld.”

Op de zorgboerderij Vlist meldden zich vanmorgen stratenmakers, elektriciens en timmerlieden van diverse bedrijven uit de omgeving. Twee dagen afgestaan door hun baas om op de boerderij een tuin aan te leggen en een deel van de paardenstal te verbouwen tot kantine voor personeel en bewoners van de boerderij.

„Vooral de kantine stond al lang op het verlanglijstje”, zegt bedrijfsmanager Jorieke Aaftink. „Het gebouwtje waar we nu theedrinken en ’s middags eten, moet schoon blijven. Dat betekent dus doorlopend jas aan, jas uit, schoenen aan, schoenen uit, de hele dag door. Straks hoeft dat niet meer.”

Op de zorgboerderij verblijven tien jongens. Twee plaatsen zijn nog vrij. De eigenaren van de zorgboerderij verdienen de kost met het fokken van paarden en marchigianakoeien. Aaftink: „Zij krijgen hulp van de vaste bewoners en de mensen van de dagopvang.”

De boeren op de boerderij weten wat van de zorg en zijn verplicht om een epilepsie- en medicatiecursus volgen, vertelt Aaftink. „En het zorgpersoneel woonde pas een klinische les bij paarden bij.”

Het is tegen negen uur als wethouder Ton van Dorp (Vrije Kiesvereniging Gemeentebelangen) het erf van de Vlister zorgboerderij komt opgelopen. Mét een ballonnetje, waarmee de gemeente tot uitdrukking wil brengen dat het „fantastisch” is wat er vandaag en morgen op de zorgboerderij gebeurt.

Wat de bouwvakkers en de aannemers doen, sluit volgens Van Dorp prachtig aan op ”Vlist in actie”, het programma waarmee de gemeente de vrijwillige inzet van burgers en bedrijven wil stimuleren. Maar voor hij daarover kan uitweiden, drukt een van de bouwvakkers hem een hamer en een handjevol spijkers in de hand.

„We hadden bedacht dat u de officiële openingshandeling zou verrichten”, zegt Aaftink. „Geen probleem”, zegt Van Dorp, terwijl hij tussen de werklui een plekje zoekt in de stal.

„Die zit erin”, grijnst een van de bouwvakkers als Van Dorp met de hamer heeft geslagen. „Nu op naar het echte werk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer