Golfoorlog schokt kerken en moslims
Kerken en moslims in Nederland reageren geschokt op de oorlog tegen Irak. De rooms-katholieke bisschoppen noemen het besluit van de Verenigde Staten om naar de wapens te grijpen, „een teken van zwakte, niet van kracht.” De Samen op Weg-kerken spreken van „een oorlog die niemand wilde.”
De Marokkaanse imams in Nederland zouden vrijdag de moskeegangers tot kalmte manen, zei donderdag vice-voorzitter D. El-Boujoufi van de Unie van Marokkaanse moskeeën in Nederland. Volgens hem zijn de moslims in Nederland „onthutst.” In een poging de brede afkeuring van de oorlog te kanaliseren, zouden de imams vrijdag in hun preek op de oorlog ingaan.
Moslims van Turkse afkomst kregen vrijdag van hun imams te horen dat de oorlog tegen de „misdadiger” Saddam Hussein geen oorlog tegen de islam is. Moslims moeten zich niet door radicale geloofsgenoten laten misleiden die die leugen verspreiden, aldus Milli Görüs Noord-Nederland, waarbij achttien moskeeën zijn aangesloten.
Het antwoord op de oorlog moet geen jihad (gewapende strijd tegen de vijanden van de islam) zijn, maar een versterkte actie om de diplomatie weer een kans te geven. De Turkse imams riepen de moskeegangers op morgen massaal deel te nemen aan de antioorlogsdemonstratie in Amsterdam.
De kerken vrezen dat de oorlog tot spanningen in de Nederlandse samenleving kan leiden. De SoW-kerken hebben de plaatselijke gemeenten opgeroepen contact te zoeken met synagogen, moskeeën en christenmigranten uit het Midden-Oosten.
De Doopsgezinde Broederschap, die bekendstaat als traditionele vredeskerken, roept de regering op om op geen enkele wijze steun te verlenen aan de aanval op Irak. De doopsgezinden delen de afschuw van het totalitaire regime van Saddam Hussein, maar zijn toch van mening dat een oorlog niet gerechtvaardigd is.
De Raad van Kerken heeft de overheid opgeroepen vluchtelingen uit Irak ruimhartig toe te laten. De oorlog tegen Irak mag volgens de raad niet worden gezien als een oorlog tussen religies, „hoezeer ook van sommige kanten geprobeerd wordt deze indruk te wekken.”
Ook de kerken in het buitenland hebben met afschuw gereageerd op de oorlog tegen Hussein. De Wereldraad van Kerken noemde de oorlog „immoreel, onwettig en onverstandig.”
Het Vaticaan is „diep bedroefd” dat de Verenigde Staten de oorlog tegen Irak zijn begonnen. Het betreurt dat de regering van Irak de resoluties van de Verenigde Naties niet is nagekomen, maar betreurt evenzeer dat de weg van onderhandelingen op basis van het internationale recht is verlaten.