Climax in commotie rond plas Geldermalsen
Recreatieplas de Steenvliet in Geldermalsen trekt in toenemende mate de aandacht. Sinds de plas omgeven wordt door woningen en appartementen, ondervinden de kersverse bewoners vooral ’s zomers overlast.
Sluiting van de plas was lange tijd geen optie. De raad is namelijk akkoord gegaan met woningbouw op voorwaarde dat de Steenvliet behouden zou blijven voor recreatie.Klachten over geluidsoverlast en zwerfvuil waren er al langer. Afgelopen zomer liep het gedrag van de hangjeugd in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar de spuigaten uit. Fietsen werden tegen de hekken van de appartementencomplexen gegooid, jongeren begaven zich met scooters en squads in het gebied en betraden de steigers, tuinen en terrassen van omwonenden.
Woedende reacties van gedupeerden bleken averechts te werken. Huiseigenaren die de baldadige jeugd probeerden te corrigeren, werden uitgescholden en bedreigd, woningen werden beklad.
Voor de bewoners was de maat vol. Na hun noodkreet aan de gemeente, gold voor burgemeester S. W. van Schaijck hetzelfde. De Steenvliet werd halverwege de zomer uitgeroepen tot ”aangewezen gebied”. Dat betekent dat overlast en drankgebruik meteen bestraft worden. Met de politie werd afgesproken dat er streng gehandhaafd zou worden; vanwege het tekort aan agenten in Geldermalsen werd een particulier beveiligingsbureau ingeschakeld voor extra toezicht.
De maatregelen bleken geen soelaas te bieden. Tijdens een evaluatiebijeenkomst in oktober stelden de bewoners vast dat hun woongenot ernstig werd aangetast. Ook constateerden de omwonenden dat politie en beveiligers niet adequaat hebben opgetreden.
Tijdens die bijeenkomst in het najaar werd voor het eerst de mogelijkheid geopperd om de plas te sluiten. Vanaf dat moment rollen voor- en tegenstanders van sluiting over elkaar heen. Een aantal omwonenden –ouders van jonge kinderen– wil de plas open houden en ook de actiegroep ”Steenvliet gezellig” vindt het onacceptabel de plas te sluiten.
Dat gelobby leidde ertoe dat het college eerder aangekondigde maatregelen, zoals het plan om de ligweide om te ploegen en te beplanten, weer terugdraaide. Op aandrang van de raad besloot burgemeester Van Schaijck alle betrokken partijen bij elkaar te roepen voor crisisberaad.
Donderdagavond ontmoetten de –vaak oudere– bewoners van de appartementencomplexen, omwonende recreanten, jongeren, jeugdwerkers, politie en gemeente elkaar in de volle raadzaal van het gemeentehuis in Geldermalsen voor een enerverende discussie.