Berezovski schikt dispuut met Forbes
De Russische miljardair en voormalig mediamagnaat Boris Berezovski is tevreden. Het Amerikaanse zakenblad Forbes gaat volgens hem een verklaring af te drukken, waarin het erkent dat er geen bewijs bestaat voor de beschuldiging dat hij betrokken was bij de moord op de Russische televisiepresentator Vladislav Listjev.
In ruil voor deze verklaring zegt Berezovski zijn aanklacht wegens laster tegen het blad in te trekken. Hij diende deze in februari 1997 in tegen de toenmalig hoofdredacteur James Michaels vanwege de publicatie van het artikel ”Is hij de peetvader van het Kremlin?” van journalist Paul Chlebnikov. In zijn aanklacht eiste Berezovski dat het blad de gehele inhoud van het stuk als smaad zou veroordelen.
In het bewuste artikel beschrijft de journalist een aantal minder fraaie momenten uit het leven van de flamboyante Russische zakenman, die eind jaren negentig gold als een van de machtigste mannen van zijn land. Zo beweert Chlebnikov dat Berezovski betrokken zou zijn geweest bij een aantal grootschalige fraudezaken, onder meer bij de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot.
Ook zou de zakenman als eigenaar van Ruslands grootste televisiezender ORT een rol hebben gespeeld bij de moord op de populaire Russische televisiepresentator Vladislav Listjev in 1995. Deze bekleedde tegelijkertijd een commerciële functie en zou net voor zijn moord op het punt hebben gestaan een aantal lucratieve contracten open te breken. Zijn moord destijds leidde tot een golf van verontwaardiging onder de Russische bevolking.
De huidige schikking volgt na ruim zes jaar getouwtrek tussen Forbes en Berezovski, waarbij beide partijen aanvankelijk geen enkele pas op de plaats wensten te maken. In een recent interview op de Russische televisiezender NTV zei Berezovski dat vertegenwoordigers van Forbes hem zelfs verteld hadden dat dit de eerste keer in vijftig jaar is dat ze publiekelijk een fout toegeven.
Opvallend is dat de omstreden zakentycoon, wiens fortuin op meer dan 3 miljard dollar wordt geschat, nooit de auteur van het artikel voor de rechter heeft gedaagd. Dat is des te opmerkelijker daar Chlebnikov in 2000 de aantijgingen uit het artikel heeft opgenomen in zijn boek ”Peetvader van het Kremlin”, dat zowel in het Russisch als in het Engels is verschenen.
Overigens is de in Londense ballingschap levende Berezovski wel vaker het lijdend voorwerp in media en publicaties. Zo ging er vorig najaar nog een Russische speelfilm over hem in première met de veelzeggende titel ”Oligarch”. Ze is gebaseerd op een ander boek over de zakentycoon, geschreven door een van zijn voormalige medewerkers. Het verhaal richt zich op zijn carrière en komt volgens analisten in grote lijnen overeen met de werkelijkheid, al wordt Berezovski volgens sommigen wel erg mild afgeschilderd.
De film toont de metamorfose van een cultureel hoog ontwikkelde wiskundeprofessor in de nadagen van de Sovjet-Unie tot een machtige en meedogenloze kapitalist, die onder meer met harde hand de Avtovaz-autofabrieken leidt. Aan zijn vrijwel onaantastbare positie komt een einde op het moment dat het Kremlin zich tegen hem keert en hij zich genoodzaakt ziet naar Londen te vluchten.
Inmiddels is hij ook daadwerkelijk door het Russische openbaar ministerie aangeklaagd wegens grootschalige fraude met Lada’s en malversaties bij de luchtvaartonderneming Aeroflot. Hij heeft zich echter tegelijk ontpopt als een van de belangrijkste oppositieleiders van president Poetin, die hij beschuldigt van het vestigen van een politieke dictatuur in Rusland.
Juist deze week heeft Berezovski verklaard mee te zullen gaan doen aan de parlementsverkiezingen eind dit jaar. Hij zegt vanuit die positie de strijd met de Russische president verder te willen intensiveren.