Binnenland

Houtman informateur voor Barneveld

Ir. M. Houtman uit Gouda is door alle lijsttrekkers van de partijen in Barneveld aangewezen als informateur voor de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Regioredactie
18 March 2010 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 10:07
BARNEVELD - Houtman wordt informateur voor Barneveld. Foto RD, Henk Visscher
BARNEVELD - Houtman wordt informateur voor Barneveld. Foto RD, Henk Visscher

Houtman (SGP) was onder andere lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland en het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland. Momenteel is hij waarnemend burgemeester van de gemeente Nieuw-Lekkerland.VVD, CDA en SGP gaan het college vormen in Giessenlanden. De PvdA en de ChristenUnie, die de afgelopen periode in de coalitie zaten, vallen buiten de boot. Vooral in het geval van de PvdA is dat verrassend. De SGP maakt voor het eerst in de geschiedenis van Giessenlanden deel uit van het college. Wie er voor de SGP wethouder wordt, is nog niet bekend.

De ChristenUnie in Zederik heeft J. Freije (48) uit Gorinchem gisteren als wethouder naar voren geschoven. Freije was de afgelopen vier jaar actief als CU-wethouder in Giessenlanden. Nu de partij daar buiten de coalitie is gevallen, is Freije beschikbaar voor een functie in het college van de gemeente Zederik. De ChristenUnie vormt samen met het CDA en de PvdA het nieuwe college in Zederik.

Het colllege van Buren is vandaag aan de slag gegaan. Wethouders S. van Alfen (Gemeentebelangen) en G. J. van Ingen (VVD) betrokken voor het eerst hun nieuwe kantoor. De wethouders G. van der Donk (D66) en H. de Ronde (PCG) zijn herkozen. Vorige week kwamen de VVD, de Protestants Christelijke Groepering (PCG), D66 en Gemeentebelangen tot een hoofdlijnenakkoord.

De lijsttrekker van Progressief Ermelo, A. Verhoef, wordt geen wethouder. Volgens de partijen waarmee Progressief Ermelo de collegeonderhandelingen voert, is er sprake van belangen­verstrengeling. De echtgenoot van Verhoef is namelijk werkzaam als bouwkundig adviseur in Ermelo. De progressieven hebben de eis van CDA, ChristenUnie en VVD met tegenzin geaccepteerd. Zij hebben L. Klappe als vervanger naar voren geschoven. Verhoef blijft wel fractievoorzitter.

D66, GroenLinks en PvdA in Wageningen hebben woensdag voor de eerste keer met elkaar gesproken over de vorming van een college. Zaterdag gaan de partijen onder leiding van een technische voorzitter praten over de inleiding op het coalitieprogramma.

PvdA en D66 in Amsterdam willen samen de as vormen van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Dat is de uitkomst van een gesprek dat zij gisteren hebben gevoerd, zo maakten ze na afloop bekend.

De twee hebben wel nog een derde partij nodig om aan een meerderheid te komen. GroenLinks en VVD lijken daarvoor de meest voor de hand liggende kandidaten. PvdA en D66 gingen gisteren met elkaar om de tafel, op uitnodiging van informateur en oud-PvdA-minister Van der Laan.

Van der Laan begon maandag verkennende gesprekken met de zes grootste partijen in de gemeenteraad over hun wensen voor een nieuw stads­bestuur. Alle fracties lieten weten dat het voor de hand ligt dat PvdA en D66 in een nieuw college in de hoofdstad komen. De informateur presenteert waarschijnlijk maandag een verslag van de verkennende gesprekken.

Het feministische maandblad Opzij vindt dat Amsterdam een vrouw als burgemeester moet krijgen. Het heeft daarom een petitie op zijn website geplaatst die daartoe oproept.

„Nog geen kwart van alle burgemeesters in Nederland is vrouw”, schrijft Opzij op de site. „En van de vier grote steden heeft er niet één een vrouw aan het roer. Amsterdam heeft zelfs nog nooit in zijn bestaan een vrouwelijke burgemeester gehad. Hoogste tijd dus voor een burgermoeder in onze hoofdstad.”

De benoeming van een informateur die met alle raadsfracties gesprekken gaat voeren over een nieuw Haags college, laat nog op zich wachten. Gisteren waren er geen nieuwe ontwikkelingen en dat was voor vandaag ook niet te verwachten, zei een woordvoerder van de gemeente Den Haag woensdag.

De PvdA is in Arnhem onverwacht buitenspel gezet in de onderhandelingen over een nieuw college. De SP accepteert het aanbod van GroenLinks, VVD en D66 om in gesprek te gaan, meldde SP-fractievoorzitter Elfrink woensdag.

De afgelopen dagen was de SP nog in gesprek met de PvdA. Beide partijen scoorden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 7 zetels. Voor de PvdA betekende dat een verlies van 6 zetels, terwijl de SP 1 zetel won.

Arnhem gold jarenlang als PvdA-bolwerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer