Licht op oranje voor kasgroentetelers
Voor de Nederlandse telers van kasgroente staat het licht op oranje. De concurrentie uit Spanje dreigt hen de pas af te snijden. Dat heeft voorzitter J. van der Veen van Productschap Tuinbouw donderdag gezegd, terugblikkend op het afgelopen seizoen.
„We hebben jarenlang geringschattend gedaan over de Spaanse tuinders. Maar inmiddels doen ze het heel goed. Ze verkopen nu meer kasgroente in Duitsland dan wij”, waarschuwt Van der Veen. De Spaanse concurrenten hebben lagere stook- en loonkosten en leveren tegenwoordig vrij goede tomaten en paprika’s. Ze exporteren bovendien ook in periodes dat de Nederlandse tuinders actief zijn.
Van der Veen denkt dat de Nederlandse tuinders hun eigen sterke punten moeten uitbuiten. „Dat wil zeggen een vlekkeloos product en een goede service”, aldus de voorzitter van de belangenorganisatie voor de tuinbouw.
De tuinbouw heeft jaarlijks een omzet van omstreeks 7,8 miljard euro aan bloemen, bollen, bomen, groente en fruit. Circa eenderde van de omzet bestaat uit groente en tweederde uit bloemen en planten.
Afgelopen jaar verdienden groentetelers minder goed dan voorgaande jaren, die volgens Van der Veen uitzonderlijk goed waren. Bij bloementelers viel de inkomensdaling mee.
Tuinders kampten dit jaar vooral met hogere energiekosten. Het gas is flink duurder geworden. Van der Veen verwacht in 2002 lagere kosten door een ander contractsysteem en lagere olieprijzen. Hij voorziet wel grote onzekerheid voor de duizend grootste glastuinders. Zij moeten hun gas per 1 januari inkopen op de vrije markt, maar het transporttarief was tot voor kort nog niet vastgesteld. „Dat is bij de spinnen af”, concludeert Van der Veen.