Binnenland

„Kieswet moet worden gemoderniseerd”

De incidenten tijdens de verkiezingen in Rotterdam hebben ongewild geleid tot een discussie over de Kieswet. De Commissie Onderzoek Geloofsbrieven kan na haar onderzoek naar de rechtmatigheid van de verkiezingen in de havenstad maar tot een conclusie komen: de Kieswet moet worden gemoderniseerd.

ANP
17 March 2010 21:58Gewijzigd op 14 November 2020 10:07
ROTTERDAM - Commissievoorzitter Remco Oosterhoff (M) van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven voert woensdag het woord tijdens de presentatie van het adviesrapport over de rechtmatigheid van het verloop van de verkiezingen in de Maasstad.
ROTTERDAM - Commissievoorzitter Remco Oosterhoff (M) van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven voert woensdag het woord tijdens de presentatie van het adviesrapport over de rechtmatigheid van het verloop van de verkiezingen in de Maasstad.

Dat staat in het adviesrapport dat de commissie woensdag presenteerde. Die noemt de Kieswet in zekere zin een naïeve wet. „De kieswet kent wel allerlei bepalingen omtrent geboden en verboden op basis waarvan de verkiezingen moeten worden georganiseerd, maar er zijn bijna geen bepalingen voor situaties waarin niet aan de wet wordt voldaan".Als voorbeeld noemt de commissie dat twee personen in een stemhokje staan. De Kieswet bepaalt dat dat niet is toegestaan, behalve als een kiezer een handicap heeft of een kind tot en met 9 jaar bij zich heeft. „Met meerdere personen in een stemhokje staan is echter niet strafbaar. Als de kiezer een vakje rood heeft gemaakt, ongeacht of er meerdere personen in het hokje staan, dient het stembiljet in de stembus te worden gedeponeerd en geldt de stem als geldig uitgebracht".

Deze tegenstrijdigheid heeft volgens veel voorzitters van stembureaus in problemen gebracht en bovendien is het naar andere kiezers moeilijk uit te leggen, stelt de commissie. „Er wordt immers een overtreding geconstateerd terwijl de stem wel geldig is".

De commissie doet het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschillende aanbevelingen, zoals heroverweging van het besluit om uitsluitend een stem uit te brengen met het potlood op een stembiljet. Diverse varianten verdienen een nadere verkenning, vindt de commissie.

Zo moet ook de mogelijkheid tot scheiding worden onderzocht van de plaats waar de stemming heeft plaatsgevonden en de plaats waar de uitgebrachte stemmen worden geteld. Bovendien moet de regelgeving ten aanzien van hulp bij het stemmen, ofwel twee mensen in een hokje worden heroverwogen. Dan moet ook worden bekeken of sancties moeten volgen op overtreding van de regels.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde woensdagavond nog niet reageren op de aanbevelingen. Die worden wel meegenomen in de evaluatie van de verkiezingen die half april verschijnt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer