Buitenland

De comeback van Moqtada al–Sadr

De parlementsverkiezingen in Irak lijken voor een aantal mensen een comeback te worden. Naast oud–premier Iyad Allawi valt vooral de sterke prestatie op van de beweging van de sjiitische geestelijke Moqtada al–Sadr.

ANP
17 March 2010 16:59Gewijzigd op 14 November 2020 10:07
BAGDAD (ANP) – De parlementsverkiezingen in Irak lijken voor een aantal mensen een comeback te worden. Naast oud–premier Iyad Allawi valt vooral de sterke prestatie op van de beweging van de sjiitische geestelijke Moqtada al–Sadr. Foto EPA
BAGDAD (ANP) – De parlementsverkiezingen in Irak lijken voor een aantal mensen een comeback te worden. Naast oud–premier Iyad Allawi valt vooral de sterke prestatie op van de beweging van de sjiitische geestelijke Moqtada al–Sadr. Foto EPA

Sadr, die ooit door de Amerikanen is omschreven als de gevaarlijkste man van Irak, maakt deel uit van de Iraakse Nationale Alliantie (INA). In dit religieus sjiitisch blok zitten ook de Islamitische Opperste Raad van Irak (ISCI) en de Dawa–partij van oud–premier Ibrahim al–Jaafari. Die laatste twee partijen lopen zware klappen op, zo blijkt uit voorlopige uitslagen.Dat komt onder meer door het nieuwe kiessysteem. Bij de stembusgang op 7 maart konden de mensen niet alleen op een partij of lijst stemmen, zij konden hun stem ook op een persoon uitbrengen. Dat was bij de verkiezingen in 2005 niet zo; toen kon er alleen worden gestemd op een partij. En nu blijkt uit de resultaten dat de kandidaten van Sadr massaal voorkeurstemmen krijgen.

Het stemvolk van Sadr is uitermate gedisciplineerd. Vooral in de hoofdstad Bagdad hebben ze het meer dan goed gedaan. Een slachtoffer hiervan is Ahmed Chalabi, de voormalige lieveling van de VS. Deze nummer drie van de lijst van INA in Bagdad is door zeker zeven kandidaten van Sadr voorbijgestreefd. Een van hen stond zelfs op nummer 83 van de lijst.

Sadr leidde twee opstanden tegen het Amerikaanse leger in 2004 en zijn volgelingen voerden in 2006 en 2007 op grote schaal zuiveringen uit. Zij verdreven soennieten. Toen de Amerikanen 30.000 extra militairen stuurden om een eind te maken aan het geweld, gaf Sadr zijn mannen opdracht het bloedvergieten te stoppen. Zij hadden toen ook al veel van hun doelen bereikt.

De 36–jarige Sadr heeft sindsdien de politiek volledig omarmd. Hij houdt echter vast aan zijn ideeën. Een van de belangrijkste eisen van de nationalist Sadr is een zo snel mogelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Zelf zocht hij intussen zijn toevlucht in Iran, naar eigen zeggen om te studeren.

In de komende coalitieonderhandelingen gaat Sadr een belangrijke rol spelen. „Ze kunnen niet worden genegeerd", zei een westerse functionaris woensdag tegen The New York Times. Dat worden moeilijke onderhandelingen. In het verleden was Sadr nogal wispelturig. Het is ook niet uitgesloten dat hij INA verlaat. De coalitie is niet erg samenhangend en in het verleden raakten strijders van Sadr en de ISCI geregeld slaags.

Behalve het feit dat hij voor een sterk centraal geregeerd Irak is en af wil van de Amerikanen, blijft Sadr onduidelijk over zijn beleid. Volgens waarnemers is zijn goede score bij de verkiezingen niet alleen te danken aan zijn populariteit, maar ook een teken dat kiezers genoeg hadden van de regerende partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer