Vers bloed nodig in Den Haag
Partijen zullen de komende weken flink met vers bloed moeten komen om hun kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni aantrekkelijk te maken. Vooral bij het CDA verdwijnen veel kopstukken.
Bij de christendemocraten zal partijleider en demissionair premier Balkenende de lijst weer aanvoeren, maar een flink aantal prominenten is er niet meer bij. Dinsdag maakten fractievoorzitter Van Geel en minister Hirsch Ballin bekend dat ze niet op de lijst willen. Ook minister Van der Hoeven keert niet terug. Donner twijfelt nog, maar heeft onlangs herhaald dat als ’kerk of Staat’ een beroep om hem doet, het dan moeilijk weigeren is. Vorige week verraste CDA–kroonprins Eurlings vriend en vijand door te kiezen voor zijn Hongaarse vriendin en zich terug te trekken uit de landelijke politiek.Bij het CDA wordt het spannend wie na Balkenende op nummer twee op de lijst komt en mogelijk de nieuwe partijleider wordt als Balkenende er niet in slaagt opnieuw premier te worden. Belangrijke kandidaten voor die plek zijn de huidige demissionaire minister van Volksgezondheid Klink en minister De Jager van Financiën. Die laatste maakte dinsdag bekend dat hij er nog een periode Den Haag aan vastknoopt. De Jager kwam vier jaar geleden als succesvol ICT–ondernemer en grote onbekende in het kabinet.
Concurrentie hebben Klink en De Jager van minister Verhagen, die van mei 2003 tot eind 2006 ook al fractievoorzitter was. Balkenendes vroegere politieke spindoctor en de huidige staatssecretaris van Defensie De Vries is eveneens in de running. Voor De Vries, die als jongeling in 1989 op het Binnenhof begon als medewerker van de CDA–fractie, zou het de eerste keer zijn dat hij in de Kamer plaatsneemt.
Het vertrekkende CDA–Kamerlid Schreier–Pierik zorgde dinsdag voor beroering bij de christendemocraten. Zij stelde openlijk dat het partijbestuur te snel heeft beslist dat Balkenende de lijsttrekker moet worden. „Ik mag Balkenende graag en hij heeft echt niet overal schuld aan, maar dit is veel te snel gegaan. Het bestuur heeft besloten en stelt dat er geen alternatieven zijn. Maar er is verder niemand gevraagd. De discussie is dus nog niet goed genoeg gevoerd”, aldus Schreier. Zelf vindt ze oud–minister Veerman van LNV een geschikte kandidaat.
Bij andere partijen was het dinsdag even iets rustiger, vooral de PvdA had eind vorige week haar portie tumult al meegemaakt. Jet Bussemaker, tot voor kort nog staatssecretaris Volksgezondheid, komt niet terug in de Kamer. Timmermans heeft die ambitie wel. Hij lijkt een kandidaat voor een hoge plek op de lijst, net als Van der Laan en Hamer.
Bij de VVD maakte oud–minister Johan Remkes bekend dat hij ermee uitscheidt in de Kamer. Hij is wel beschikbaar voor andere functies al ziet hij zich niet meteen terugkeren als minister. Ook VVD’er Laetitia Griffith, in 2004 door journalisten nog gekozen tot politiek talent van het jaar, keert niet terug in de Kamer.