De Jager vreest verzet tegen Griekse noodhulp
BRUSSEL (ANP) – Demissionair minister De Jager van Financiën hoopt dat de naderende verkiezingen geen rol spelen bij het maken van „een zuivere afweging" in de Tweede Kamer over eventuele Europese noodhulp aan Griekenland. De Jager heeft dat dinsdag gezegd na afloop van beraad met zijn EU–collega’s.
Maandag werden de eurolanden het op hoofdlijnen eens over maatregelen om de in grote financiële problemen verkerende Grieken zo nodig bij te springen met leningen of garanties. De EU–leiders moeten het plan volgende week tijdens een top in Brussel nog goedkeuren.De Tweede Kamer verzette zich eerder tegen EU–steun aan Athene. Ze vindt dat de Griekse regering bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet aankloppen. De Jager waarschuwde dinsdag dat de problemen „veel malen groter” zullen zijn voor de overige eurolanden als Griekenland zijn schulden niet meer kan aflossen.
De CDA–minister wees erop dat Nederlandse financiële instellingen in Griekenland voor zo’n 11 tot 14 miljard euro hebben uitstaan. Voor sommige andere eurolanden gaat het om nog veel grotere bedragen. „Het zou een enorme klap betekenen op de financiële markten”.
De Jager zei ook dat de noodhulp aan Griekenland zeker niet betekent dat het land gratis uit de brand geholpen wordt. Athene moet een flinke risico–opslag betalen. Door „de harde Nederlandse opstelling” zijn de voorwaarden in het steunpakket flink aangescherpt, aldus De Jager. De Nederlandse belastingbetaler wordt niet op kosten gejaagd door de hulp, maar de schatkist zal er in beginsel aan verdienen. „De Kamer zal het met me eens zijn dat er geen sprake is van subsidies of cadeautjes. Maar het doel is in de eerste plaats het bevorderen van de financiële stabiliteit in het eurogebied”.
De Jager zal de Tweede Kamer vertrouwelijk bijpraten over een aantal details in het plan, mogelijk samen met president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. Dat gebeurt naar verwachting woensdag.
De eurolanden kwamen maandagavond vrij onverwacht op één lijn over het noodplan na een briefing van president Jean–Claude Trichet van de Europese Centrale Bank over de Griekse situatie, al zijn er nog wat technische geschillen. De Jager onderstreepte dat hij en zijn EU–collega’s de maatregelen die Athene heeft genomen om zijn torenhoge begrotingstekort terug te dringen, „zeer indrukwekkend” vinden.