Kerkrestauratie Rouveen
Kerkrestauratie Rouveen
Het oudste gebouw van de gemeente Staphorst krijgt een opknapbeurt. De galerij van de hervormde kerk aan de Oude Rijksweg in Rouveen wordt vernieuwd. Ook de oud-Hollandse pannen op de kap worden opnieuw gelegd. Dat is nodig vanwege lekkage. Met de restauratie is 325.000 euro gemoeid.Ouderling-kerkrentmeerster Hendrik de Haan deelt mee dat de galerij nieuwe banken en een nieuwe vloer krijgt. Ook wordt het ventilatiesysteem van de kerk verbeterd. Onder de dakpannen komt een laag ventilerend folie om lekkage tegen te gaan. De vrijkomende banken krijgen een nieuwe bestemming. Via Stichting Hulp Oost-Europa zijn de banken bestemd voor een kerk van de Roma’s in de Oekraïne.
De verbouwing begint op 10 mei en duurt tot begin juli. In die tijd vinden de kerkdiensten plaats in het gebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt, waar de gemeente ook tijdens de verbouwing in 1994 onderdak vond.
De uit 1641 daterende hervormde kerk kan wegens zijn monumentale status niet worden uitgebreid. Het kan 750 kerkgangers bevatten. De gemeente van zo’n 2700 leden en doopleden wordt bediend door ds. H. Born.
Jeugddiaconaat in Barneveld
De hervormde gemeente van Barneveld wil de komende jaren extra aandacht geven aan de jeugd. Door een legaat was extra geld beschikbaar voor jongeren. In samenwerking met de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) is een Totaalbox Jeugddiaconaat ontwikkeld. De HGJB heeft diakenen begeleid met het opzetten van een gemeentebrede jeugddiaconale stuurgroep waarin jong en oud is vertegenwoordigd. Ook is een meerjarenbeleidplan met een bijbehorend stappenplan gemaakt.
Jeugddiaken Ton van der Lee is blij met het legaat. Hij zegt dat jeugddiaconaat meer is dan geld beschikbaar stellen vanuit de diaconie. Het gaat om een dienende taak. De diaconie regelt als vorm van gezinsdiaconaat boekjes zodat kinderen tijdens de kerkdiensten kunnen meeschrijven. In de kersttijd er gaan jongeren in groepen van ongeveer vijftien zingen bij oudere mensen die niet meer naar de kerk kunnen komen. Rond de Kerst en met Pasen gaat een grotere groep jongeren ’s morgens bij een verzorgingstehuis zingen.
Een wens van de diaconie is om te komen tot een jeugdhonk, waar jeugd kan worden opgevangen met bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding en spelletjes. De realisering daarvan heeft nog wel wat voeten in de aarde, ook omdat de diaconie dat niet zelfstandig kan doen.
Diverse hervormde gemeenten elders hebben inmiddels aangegeven ook interesse te hebben in een jeugddiaconaal beleidstraject.
Nieuwe kerk hhg Woudenberg
De hersteld hervormde gemeente te Woudenberg heeft vrijdagavond officieel haar kerkgebouw in gebruik genomen. Afgelopen zondag zijn de eerste erediensten in het nieuwe gebouw gehouden.
Het gebouw, voorheen een sporthal, is in maart 2009 voor circa 1 miljoen euro aangekocht en vanaf september dat jaar verbouwd tot kerk. De kerk heeft 576 zitplaatsen en bevat daarnaast een vijftal zalen. De kosten voor de verbouwing en inrichting bedragen eveneens ongeveer 1 miljoen euro. Het gebouw heeft de naam Maranathakerk meegekregen.
De hersteld hervormde gemeente Woudenberg telt 700 leden en doopleden en zal tot mei worden gediend door ds. C. J. P. van der Bas. De predikant gaat naar de hersteld hervormde gemeente Kruiningen in combinatie met Tholen.
Kerk IJmuiden afgebrand
De Bethlehemkerk aan het Gijzenveltplantsoen in IJmuiden is zondagavond volledig afgebrand. Even na half negen kwam de melding van de brand binnen. De brandweer rukte echter tevergeefs met groot materieel uit om de brand te bestrijden.
Afgelopen woensdag was er ook al brand in de kerk. Die kon toen tijdig worden geblust. Nu moet de kerk als verloren worden beschouwd. De kerk stond al enkele jaren leeg en zou worden gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, al vermoedt men brandstichting.
Tot vijf geleden kerkte de hervormde gemeente in het gebouw. Na de fusie met de gereformeerde kerk is besloten om de gereformeerde kerk te blijven gebruiken en de ongeveer vijftig jaar oude Bethelehemkerk af te stoten. Op dat moment telde de Bethelehemkerk nog ongeveer zestig kerkgangers, aldus ouderling Johan Feenstra, toentertijd voorzitter van de hervormde kerkenraad.
De aannemer wilde de kerk gelijktijdig slopen met een aangrenzende school. Omdat die echter nog wordt gebruikt, is de sloop uitgesteld. Op het perceel zullen 53 appartementen worden gebouwd.
De geschiedenis van de Bethlehemkerk gaat terug tot de oude Bethlehemkerk. Deze kerk werd tijdens de Duitse bezetting samen met een groot deel van de buurt gesloopt. De eerste eredienst in de nu afgebrande kerk vond plaats in 1956 en de laatste in 2005.
Bomenkap Haagse kerk afgewend
De bomen in de historische tuin van de Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag mogen blijven staan. De aanvraag voor de kap van de 22 bomen is tot nader order opgeschort, zo werd onlangs duidelijk.
In januari besloot wethouder Rabin Baldewsingh van de PvdA een groot aantal bomen in de rijksmonumentale kerktuin te kappen. Al langer zijn er plannen om de kerktuin aantrekkelijker te maken voor het publiek.
Omdat er geen overleg was gepleegd, reageerden omwonenden en de beheerder van de Nieuwe Kerk furieus. Lokale politieke partijen oefenden vervolgens druk uit op de wethouder om het besluit terug te draaien.
Of een herzien voorstel nog ter tafel komt, is nog onbekend. In een brief van de Dienst Stadsbeheer belooft de gemeente de Werkgroep Nieuwe Kerk weer op te starten en de plannen te bespreken met omwonenden en andere belanghebbenden.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.