Buitenland

Regen bedreigt honderdduizenden Haïtianen

BRUSSEL (ANP) – In Haïti dreigt een nieuwe catastrofe. Honderdduizenden mensen zitten nog in tenten, terwijl het regen– en orkaanseizoen begint. „Haïti staat niet meer op de voorpagina’s, maar we zitten nog midden in de rampsituatie", zegt onderdirecteur Hilde Frafjord Johnson van Unicef, de VN-organisatie die zich inzet voor kinderen.

15 March 2010 13:50Gewijzigd op 14 November 2020 10:06

In Haïti werd de hoofdstad Port-au-Prince twee maanden geleden getroffen door een zware aardbeving, die 222.500 levens kostte. Door de beving zijn nog veel kanalen en rioleringen geblokkeerd, zodat regenafvoer lastig gaat.Ongeveer een half miljoen mensen leven nog in tenten. „Dan kun je voorspellen wat er gebeurt bij harde regen en orkanen. Kinderen zijn het kwetsbaarst: 40 procent van de Haïtianen zijn jonger dan vijftien jaar", schetst Johnson, oud–minister van Ontwikkelingshulp van Noorwegen.

„We zijn dringend op zoek naar alternatieve huisvesting buiten de steden. We zijn ook hard bezig scholen te bouwen die orkaanbestendig zijn. Huisvesting en sanitair zijn onze prioriteiten nu".

De ramp in Haïti is volgens de Unicef–topvrouw een van de ergste die ooit heeft plaatsgevonden. Het rampgebied is arm, slecht georganiseerd en politiek wankel, terwijl de verwoesting groot is en de tijdsdruk door het regenseizoen enorm. Johnson verwacht dat de noodsituatie nog minstens een jaar duurt.

Probleem is bovendien dat de VN nog veel geld tekort komt voor de hulp, nog zo’n 500 miljoen dollar (400 miljoen euro). „Dat treft vooral projecten voor de wederopbouw, zoals zaden voor de landbouw en het creëren van banen voor jongeren", aldus Johnson. Op 31 maart is er een donorconferentie die geld moet opleveren.

De Verenigde Naties werken momenteel druk aan de plaatsing van toiletten, vooral om ziekte–uitbraken te helpen voorkomen. Eind deze maand moet de helft van het getroffen gebied weer toiletten hebben. „Het is de eerste keer dat de VN feitelijk een rioolbedrijf runt", zegt Johnson. Ook de verdeling van voeding en vaccinaties komt op gang.

Unicef is vooral druk bezig het onderwijs op gang te helpen. Zo zijn ruim 700.000 rugzakken met schoolmateriaal onderweg. Bijna alle scholen waren door de beving verwoest of beschadigd en worden nu snel opgeknapt. De scholen moeten op 1 april weer open zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer