Economie

Onderzoek EU naar varkensslachterijen

De Europese Commissie heeft donderdag besloten een onderzoek te starten naar de sanering van de varkensslachterijen in ons land. Zij vermoedt dat er bij die operatie sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Daarbij draait het om een toegekend bedrag van 56 miljoen euro, omgerekend ruim 123 miljoen gulden, voor de periode van 2001 tot 2005.

Van onze redactie economie
21 December 2001 09:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

Volgens landbouwcommissaris Fischler doet de regeling denken aan een kartelsituatie. „In dit stadium lijkt niet te zijn voldaan aan de voorwaarden om die constructie bij wijze van een crisismaatregel toe te staan”, meent hij. Ambtenaren van zijn collega Monti (Mededinging) opperden enkele maanden geleden al bezwaren tegen de plannen. De regering krijgt een maand de tijd om te reageren op de aantijgingen vanuit de EU.

Capaciteit
Het ligt in de bedoeling de capaciteit van de slachterijen met 20 procent te beperken. Daarbij zijn 420 banen in het geding. De ingreep hangt samen met de malaise in de sector. Als gevolg van het beleid van minister Brinkhorst (Landbouw) is de varkensstapel in Nederland gedaald van 16 tot 13 miljoen dieren.

De slachters zijn teleurgesteld over de opstelling van Europa. „Dit betekent dat er voorlopig geen sanering plaatsvindt”, concludeert R. Tazelaar namens de betrokken bedrijven. Zij bespreken volgende week of zij de beoogde afslanking doorzetten. Als zij die vraag positief beantwoorden, zullen zij snel de benodigde informatie leveren aan Brussel en vragen het onderzoek voor juli af te ronden. „Vertraging is onze grootste vrees”, stelt Tazelaar.

Op de Europese Commissie rust de taak toe te zien op een eerlijke concurrentie. Zij let erop dat concerns niet via fusies, overnames en onderlinge afspraken, machtsblokken op de markt vormen die nadelig uitpakken voor de consument. Dit jaar heeft zij in dat kader een ongekend hoog bedrag aan boetes geïnd van 1,99 miljard euro ofwel 4,38 miljard gulden. Dat was maar liefst tien keer zo veel als in 2000. „We hopen dat we het bedrijfsleven voldoende schrik aanjagen om niet meer de mededingingsbepalingen te overtreden”, zo zei een woordvoerster van Monti bij de presentatie van de cijfers.

De opbrengst verdwijnt in de begroting van de EU. Alle lidstaten profiteren daarvan, want hoe hoger deze post, hoe minder zij vanuit hun nationale schatkist behoeven bij te dragen aan het gemeenschappelijk budget. Voor Nederland betekent het in dit geval een meevaller van 100 miljoen euro, zo’n 220 miljoen gulden.

Gisteren nog bestrafte de verantwoordelijke commissaris op dit terrein tien fabrikanten van doorslagpapier (een soort carbonpapier dat gebruikt wordt voor BTW-bonnetjes en creditcardformulieren) met 313,7 miljoen euro. Dat is de op een na grootste boete die Brussel ooit heeft uitgedeeld. Het record staat op naam van aan aantal vitamineproducenten. Die ontvingen een maand geleden een aanslag van in totaal 855 miljoen euro.

NMa
De Commissie maakt steeds meer gebruik van klikspanen. De firma die een kartel meldt, wordt zelf niet vervolgd. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma), die op nationaal niveau waakt over gezonde concurrentieverhoudingen, kondigde gisteren aan dat zij binnenkort met regels komt die eveneens een verlaging van de boete toestaan voor een onderneming die als eerste gegevens verstrekt over verboden praktijken.

De Nma publiceerde tevens richtlijnen aan de hand waarvan zij de hoogte van het te betalen bedrag vaststelt. Zij hanteert drie soorten categorieën van vergrijpen, van zwaar tot licht. Vervolgens gaat zij uit van een percentage van de omzet gedurende de periode van de overtreding en betrekt zij verder eventuele verzwarende of verlichtende omstandigheden bij haar afweging. Er bestaat geen maximum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer