Kerk & religie

„Seculiere media zijn antichristelijk”

Seculiere media hebben een antichristelijke benadering van het nieuws. Onderschat dat niet, waarschuwt de Engelse televisie­presentatrice Julie Etchingham.

Kerkredactie
12 March 2010 23:16Gewijzigd op 14 November 2020 10:05
LONDEN – Seculiere media hebben een antichristelijke benadering van het nieuws. Onderschat dat niet, waarschuwt de Engelse televisie­presentatrice Julie Etchingham. Foto EPA
LONDEN – Seculiere media hebben een antichristelijke benadering van het nieuws. Onderschat dat niet, waarschuwt de Engelse televisie­presentatrice Julie Etchingham. Foto EPA

De presentatrice van onder andere News at Ten liet deze week tegenover de Britse krant The Independent weten dat de Britse media „erg geseculariseerd” zijn en dat „christenen opnieuw gediscrimineerd dreigen te worden.”Etchingham –40 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen– presenteert programma’s van de Britse omroepen ITV en Sky News. Vorig jaar werd ze presentatrice van het jaar bij een wedstrijd georganiseerd door de Royal Television Society, een invloedrijke Britse denktank. Ze was de eerste vrouw die de prestigieuze prijs in ontvangst nam.

De rooms-katholieke presentatrice neemt geen blad voor de mond als ze spreekt over het geloof. „Religie is een belangrijk onderdeel van mijn persoonlijk leven. Als je ergens in gelooft, kun je er zeker van zijn dat het je handelen beïnvloedt. Het belangrijkste moment waarop het geloof wat met me doet, is als ik met mensen omga.” Ze ziet het als haar taak om in een „multiculturele tijdperk” vol „seculiere media” de discussie waar mogelijk bij te sturen.

Al eerder luidden journalisten de noodklok over discriminatie van christenen door seculiere media. In 2008 waarschuwde David Blevins, werkzaam bij Sky News, dat journalisten informatie voor hun artikelen selecteren vanuit een antichristelijke overtuiging. „Religie wordt gezien als iets obscuurs, achterlijks en niet van deze tijd. Kranten geven dus geen objectief verslag van belangrijke dingen die gisteren zijn gebeurd.”

Het christendom staat al langer op de tocht in het Engelse omroepstelsel. In januari klaagde de Anglicaanse Kerk dat seculiere programma’s bij de omroep BBC meer uitzendtijd krijgen ten koste van religieuze. Nieuws­lezers blijken verder steeds minder basiskennis te hebben van het christendom. Zo halen ze de betekenis van christelijke feestdagen door elkaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer