Binnenland

SGP in Geldermalsen buitenspel gezet

De SGP is niet langer welkom bij de coalitieonderhandelingen in Geldermalsen. Die boodschap kreeg fractieleider Van Maanen vrijdagochtend te horen van formateur Goossens (Dorps­belangen).

Regioredactie
12 March 2010 22:50Gewijzigd op 14 November 2020 10:05
VAN LEEUWEN ...brede basis... Foto SGP Rhenen
VAN LEEUWEN ...brede basis... Foto SGP Rhenen

De partij hoeft zelfs zaterdag niet naar het overleg met de andere partijen te komen. Dorpsbelangen en VVD, de grote winnaars van de verkiezingen, hebben op basis van de verkiezingsprogramma’s vastgesteld dat er geen grond is voor verdere onderhandelingen met de SGP.SGP-leider Van Maanen is verbijsterd door de manoeuvre van Goossens. „Dorpsbelangen pleitte steeds voor openheid, maar dit heeft veel weg van achterkamertjespolitiek. Bij de eerste besprekingen zou de pers aanwezig mogen zijn. Maar ook dat gaat niet door. Van de beloofde openheid komt weinig terecht. De manier waarop wij nu behandeld worden, zegt iets over de toekomst.”

Na de uitslag van de verkiezingen liet Dorpsbelangenvoorzitter Goossens direct weten dat er in Geldermalsen een andere wind zou gaan waaien. Volgens hem is er geen ruimte meer voor ‘ouderwetse’ partijen en is het afgelopen met de regenteske bestuurscultuur. Daarbij zou de rol van burgemeester Van Schaijck onder de loep worden genomen.

De driemansfractie van de SGP in de gemeenteraad van Leerdam heeft vrijdagavond verstek laten gaan bij de feestelijke, informele bijeenkomst rond het afscheid van de vertrekkende raadsleden. Aanleiding was de bekendmaking dat PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie hebben besloten om de komende weken een nieuw coalitieakkoord op te stellen en L.-2000 en de SGP opnieuw buitenspel te zetten.

Direct na de verkiezingen werd al duidelijk dat de vier bestaande coalitiepartijen het liefst met elkaar verder willen. Weliswaar nam L.-2000 als winnaar van de verkiezingen het initiatief voor de formatie, maar de vier andere partijen lieten direct weten dat ze elkaar de voorkeur geven.

L.-2000 fractieleider Meijdam betreurt de ontwikkeling en vindt dat de kiezer het vertrouwen in zijn partij heeft uitgesproken. „We zijn een stabiele partij geworden en horen in de coalitie thuis.” SGP-voorman Keppel bestempelde de opstelling van de zittende coalitie eerder als machtspolitiek. „Beschamend dat de grote winnaar terzijde wordt geschoven. Dit is minachting van de kiezer.”

Woordvoerders van PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie vinden dat wat overdreven.

De huidige coalitie in Kampen ziet er weinig in om oud-partners SGP en Gemeente Belang Kampen (GBK) weer tot de wethoudersploeg toe te laten. ChristenUnie, CDA en PvdA onderzoeken of ze met verkiezingswinnaar VVD een nieuwe samenwerking kunnen smeden, meldde de gemeente Kampen vrijdag.

De ChristenUnie neemt als grootste partij het voortouw in de coalitievorming. Zij en CDA en VVD willen met elkaar verder. De grote verliezer van de verkiezingen in Kampen, de PvdA, is hun beoogde vierde partner.

De SGP is geen mogelijke partner omdat er in dat geval drie christelijke partijen in het college zouden zitten. Volgens een meerderheid van de lijsttrekkers ontstaat er hiermee geen goede afspiegeling van de bevolking in het college. GBK valt, volgens de verklaring van informateur Boerman (Christen­Unie), af omdat er binnen deze partij verdeeldheid heerst.

Vier jaar geleden gingen de Christen­Unie en de PvdA in Kampen in zee met SGP en GBK. De laatste partij verdween in november 2007 uit het college, na een conflict in de raad. Een jaar later werd de SGP verwisseld voor het CDA, nadat het college struikelde over een debat over de zondagsrust in de stad.

De fracties van D66, VVD en SGP/ChristenUnie in de gemeenteraad van Rijnwoude zetten volgende week de eerste stappen om een college te vormen. Dit is de conclusie van verkennende gesprekken die een delegatie van de grootste partij, D66, heeft gevoerd.

Bij de verkiezingen won D66 3 zetels en de VVD 1 zetel. De SGP/ChristenUnie bleef gelijk op 2 zetels, maar had procentueel meer stemmen dan vier jaar geleden. De andere twee partijen, CDA en PvdA, verloren allebei 1 zetel.

SGP, VVD, CDA en Rhenens Belang vormen in Rhenen een coalitie. Dat hebben de partijen vrijdagmiddag bekendgemaakt. De partijen omschrijven hun coalitie als „zakelijk en sociaal.” Na de verkiezingen bleek dat SGP, VVD en CDA voldoende overeenkomsten konden vinden om een coalitie te vormen. Rhenens Belang sloot zich later aan bij de drie partijen.

SGP’er P. van Leeuwen, woordvoerder namens de nieuwe coalitiepartijen: „Zonder het Rhenens Belang hebben wij ook een krappe meerderheid, maar in tijden dat het financieel minder gaat, is het belangrijk om een brede basis te hebben.” De vier partijen bezetten samen 11 van de 17 zetels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer