Topman Van Lanschot: 2009 vreselijk jaar
„Vorig jaar was zo’n verschrikkelijk jaar.” Dat zei topman Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven heeft in 2009 een verlies geleden van 15,7 miljoen euro.
De bank bevestigde de voorlopige cijfers die eind januari al bekend werden gemaakt. Het nettoverlies kwam mede door een reservering voor het omvallen van DSB Bank. „Onze bijdrage aan de Wizard of Wognum is 7,6 miljoen euro”, zei Deckers gisteren. Daarnaast schreef de bank voor belasting in totaal 39,4 miljoen euro af op de modernisering van het softwaresysteem.Analisten hadden in doorsnee een nettoverlies voorspeld van 20 miljoen euro. Vooral de eerste helft van 2009 was verliesgevend voor de bank. In de laatste zes maanden van vorig jaar boekte Van Lanschot een winst van 30,6 miljoen euro.
Analist Thomas Nagtegaal van Royal Bank of Scotland noemde de onderliggende resultaten „zwak.” Het resultaat voor belasting bedroeg 23,5 miljoen euro tegen 40,2 miljoen euro die de marktvorser verwachtte. Vooral de inkomsten uit rente en commissies vielen hem tegen.
Deckers zei in een telefonische toelichting „een behoorlijk winstherstel” te verwachten in 2010, maar hij vindt de economische omstandigheden nog te onzeker om concrete cijfers te geven. De topman gaf aan dat de bank bij herstel ook weer dividend uit gaat keren. Van Lanschot keert over 2009 geen dividend uit. In 2008 werd 28 eurocent aan dividend betaald.
Van Lanschot verwacht dit jaar vooral autonoom te groeien. De bank gaat zich meer richten op de dienstverlening en klanttevredenheid. Ook wil het meer nieuwe klanten werven. Het marketingbudget ligt dit jaar daarom 30 procent hoger dan vorig jaar. Daarnaast zijn er veel interne opleidingen geweest voor de medewerkers.
„De mogelijkheden voor autonome groei zijn goed”, aldus Deckers. De topman gaf aan dat de prioriteit van Van Lanschot bij die zelfstandige groei ligt, maar hij zei ook een „oorlogskas en een lijstje” te hebben voor mogelijke overnames.
Op de beurs werd negatief gereageerd op de cijfers. Het aandeel, dat het afgelopen jaar al 22 procent verloor, noteerde 0,9 procent lager op 31,87 euro. Het aandeel raakte donderdag zelfs even het laagste punt van de afgelopen zeven jaar.