Politiek

Roemer: politicus voor een ander

Kort nadat Emile Roemer fractievoorzitter van de SP was geworden, las hij op internet dat hij ook lijsttrekker was. „Maar zover is het nog niet. Dat moet het congres in april beslissen.”

tekst Eefke Peeters
12 March 2010 18:33Gewijzigd op 14 November 2020 10:05
De nieuwe fractievoorzitter van de SP, Emile Roemer te midden van zijn dochters. Foto ANP
De nieuwe fractievoorzitter van de SP, Emile Roemer te midden van zijn dochters. Foto ANP

Roemer kreeg in zijn geboorteplaats Boxmeer een rooms-katholieke opvoeding. Later gingen de scherpe kantjes eraf en sloeg het gezin een wat oecumenische koers in.Politieke interesse kreeg hij met de paplepel ingegoten. Zijn grootvader was actief voor de Roomsch-Katholieke Staatspartij.

Tijdens de persconferentie in het Haagse Nieuwspoort, gisteren, liet de politicus menig journalist versteld staan door zijn scherpe uitspraken. Vol zelfvertrouwen, humor en boordevol energie stond hij de pers te woord.

„Ik hoorde twee journalisten fluisteren: „Waarom hebben we deze man niet eerder ontdekt?” Dat geeft je natuurlijk een geweldig goed gevoel”, vertelt Roemer, zittend aan zijn eettafel; een kop koffie in zijn handen. „Het is allemaal heel snel gegaan. Dat moet ook wel, want over tien weken, op 9 juni, zijn de landelijke verkiezingen. Er is dus nog een hoop werk te verzetten.”

Volgens de peilingen zou de SP maar liefst 14 zetels moeten inleveren. „Dat klinkt vreselijk, maar als je weet dat er 7 van die zetels zijn verdwenen door mensen die niet zijn gaan stemmen, klinkt het al anders. Zij hebben hun stem niet vergeven aan een andere partij, dus dat vertrouwen wil en meen ik te kunnen terugwinnen.”

Koopzondag

Bij Roemer is de zondag in veilige handen. Hij is tegenstander van een ruimere zondagopenstelling van winkels: „Extra koopzondagen zijn nadelig voor de middenstand. Ze leiden nauwelijks tot meer omzet. De winkelier moet vaker in zijn winkel staan om hetzelfde te verdienen.”

Volgens de nieuwe fractievoorzitter van de SP leggen de kleine winkeliers het op deze manier af tegen de grote winkelketens. Gemeenten mogen op dit moment twaalf koopzondagen per jaar houden. Extra koopzondagen zijn toegestaan in toeristische gebieden, de zogenaamde toerismebepaling. „Deze toerismebepaling wordt echter te pas en te onpas toegepast”, meent Roemer. „Zo wil de gemeente Amsterdam onbeperkt koopzondagen toestaan in de hele gemeente. Dus ook in buitenwijken als Buitenveldert en Osdorp, waar nota bene bijna nooit een toerist komt. In de Tweede Kamer hebben wij samen met de SGP een initiatiefwetsvoorstel ingediend om misbruik van de toerismebepaling tegen te gaan. Voor velen is de zondag een rustdag en ook dat moeten we blijven respecteren.”

Wilders

Over het feit dat de PVV op 9 juni SP-stemmers weg zou kapen, kan Roemer kort zijn. „Wilders is als een irritante wekker die steeds harder gaat. Op een gegeven moment kun je het niet meer aan en sla je hem uit. Die man overschreeuwt zichzelf. Nee, daar ben ik niet bang voor.”

In het merk Balkenende gelooft de SP’er, evenals 80 procent van de Nederlanders, niet. „Het is tijd voor een nieuwe leider en mogelijk ben ik daar wel de juiste kandidaat voor”, lacht hij.

Een aantal dagen geleden was hij iemand uit de marge. Velen hadden nog nooit van Roemer gehoord. „Dat zal na vandaag rap afgelopen zijn, grapte ik al tijdens de persconferentie. Ik doe mijn uiterste best om dat zo snel mogelijk waar te maken.”

De SP is al dertig jaar lang Roemers partij. „Het is een club vol gedreven en hardwerkende mensen die zichzelf wegcijferen voor een betere samenleving. In de Tweede Kamer zijn er velen die er puur voor zichzelf lijken te zitten. Dat vind ik bizar. Onze taak is er te staan voor de mensen.

Laten we ophouden met die onnodige bureaucratie. Mijn motto is dan ook: vandaag een probleem, morgen oplossen. Ik weet nog dat ik wethouder van Boxmeer was. Kwamen ze met een stapel dossiers aanzetten waar ik direct misselijk van werd. Zet maar op een half A4’tje wat de problemen zijn, zei ik, dan kunnen we aan de slag.”

Lijsttrekker

Roemer gaat voor het lijsttrekkerschap. Op de vraag of Prem Radhakishun een serieuze kanshebber is, reageert Roemer laconiek. Hij haalt zijn schouders op. „Dat heb ik ook gelezen, maar de goede man is niet eens lid van de SP. Ik kijk naar mezelf en de partij en ik ga er volledig voor. De aankomende week ga ik mijn best doen en hopelijk krijg ik het congres mee.”

Roemers ogen stralen wanneer hij praat over zijn partij. Aan steun geen gebrek, zo laat hij weten. De felicitaties zijn overweldigend. Krabbels op Hyves, tweeds op Twitter, e- mails en telefoontjes. „Ik heb alleen al 1129 sms’jes gehad, ik heb ze nog niet allemaal beantwoord, maar ik ben erg blij met al die positieve reacties. Natuurlijk zijn er ook wel eens mensen negatief, maar ik laat me niet zomaar uit het veld slaan. Bovendien heb ik daarvoor veel te veel zin in dat wat de toekomst ons gaat brengen.”

De steun komt van diverse kanten. Van zowel zijn collega’s in Boxmeer als uit de Tweede Kamer. Van familie, vrienden, bekenden en onbekenden.

Belangrijk is vooral echter het feit dat zijn gezin vierkant achter hem staat. „Zonder de steun van mijn gezin zou dit onbegonnen werk zijn.”


.

.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer