Gebedsbeweging in Nederland groeit
UTRECHT- De gebedsbeweging in Nederland en Vlaanderen groeit sterk. Op dit moment zijn 26 landelijke gebedsorganisaties en soortgelijke initiatieven actief, waarvan ongeveer de helft na 1998 is ontstaan.
Dat blijkt uit een woensdag geopende nieuwe website over de gebedsbeweging (www.gebedsbeweging.nl), waar een compleet overzicht van gebedsorganisaties is te vinden. Ook de lijst met gebedsgroepen bij bedrijven en overheidsorganisaties is hier ondergebracht. Tevens is actuele informatie beschikbaar over de Irak-crisis en het komende tiendaagse gebed en vasten voor ons land.
Volgens initiatiefnemer Marc van der Woude, uitgever van Joel News (het Nederlandse bulletin voor gebed en opwekking), is met deze gebedsbeweging een nieuwe stap gezet naar meer partnerschap in de gebedsbeweging. „Steeds meer organisaties beseffen dat het in deze tijd meer dan ooit nodig is om in eenheid op te trekken. Of het nu gaat om gebed voor ons land, om conferenties of om publicaties: samen staan we sterker, en God zegent die eenheid.”
Bij het overzicht van de gebedsbeweging in Nederland en Vlaanderen gaat het vooralsnog om landelijke organisaties, platforms en initiatieven die gebed als belangrijkste focus/activiteit hebben. Bij elke beweging is een korte, heldere omschrijving opgenomen. De meeste van deze organisaties verzorgen ook informatie en toerusting op het gebied van gebed.
Op de lijst staan oudere gebedsorganisaties als Op de Bres voor Nederland en het Stads/Regiogebed, naast nieuwere initiatieven als The Call en PrayerWave. De Lydia Gebedsgemeenschap, een interkerkelijke gebedsbeweging voor vrouwen, wordt ook genoemd.
Nieuw op de website zijn de rooms-katholieke gebedsinitiatieven, zoals De Katholieke Charismatische Vernieuwing met 120 gebedsgroepen die bidden voor geestelijke vernieuwing binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Ook Joris de Muis, een gebedsbeweging voor kinderen van 6-12 jaar onder de vlag van Stichting Chris, is nieuw.
Naast landelijke gebedsorganisaties zijn op de nieuwe website ook Europese gebedsplatforms en interkerkelijke gebedshuizen opgenomen. Tevens is een overzicht beschikbaar van organisaties die specifieke informatie bieden, zoals Open Doors over de lijdende kerk, Gebed voor het Arabisch Schiereiland (een gebedsactie die heel 2003 loopt) en het Comité Gemeentehulp Israël. Bij dat laatste gaat het over Messiasbelijdende gemeenten.