„Rode waarschuwing voor dikmakers nodig”
BRUSSEL (ANP) – Als voeding ongezond veel vet, zout of suiker bevat, moet dat in het rood zijn aangeduid op de verpakking. De Europese Consumentenbond bepleit dat, vooruitlopend op een stemming in de Europarlementscommissie voor gezondheid dinsdag.
Veel verpakkingen vermelden nu het vet, zout en suiker in percentages van de dagelijks aanvaardbare hoeveelheid per 100 gram. „Voor consumenten blijkt dat te ingewikkeld. Haastige shoppers in de supermarkt vergelijken zulke cijfers op verpakkingen niet", zei deskundige Sue Davies van de Europese Consumentenbond BEUC donderdag, op basis van onderzoek…De bond wil een rode kleur bij de cijfers voor ongezonde hoeveelheden dikmakers. Groen kan voor relatief lage hoeveelheden zout, suiker of vet. Twijfelgevallen mogen in oranje, zodat een soort stoplicht van kleuren ontstaat.
Het idee voor het kleurensysteem ligt verdeeld in het Europarlement. Socialisten zijn groot voorstander, maar veel christendemocraten en liberalen voelen er weinig voor.
De Lange (CDA) stemt dinsdag tegen, omdat ze het kleurensysteem te simplistisch vindt: „Op het eerste gezicht lijkt het handig. Maar gevolg is dat een cola–light groen scoort en een appelsap met natuurlijke suikers oranje of rood wordt. Een vertekend beeld, want in de appelsap zitten gezonde vezels en vitaminen".
Manders (VVD) stemde eerder al tegen het idee in de parlementscommissie voor juridische zaken. Hij vreest dat het praktisch niet uitvoerbaar is om te bepalen wat gezond is of ongezond. Dat hangt volgens hem vooral af van je lichaam, hoeveel je beweegt en dergelijke. „Ik voorzie ook een overdaad aan informatie op de voorkant van de verpakkingen".
Daarentegen is Liotard (SP) juist een groot pleitbezorger van een simpel kleurensysteem. Alleen zo’n systeem kan de strijd goed aangaan met de groeiende zwaarlijvigheid in Europa, meent Liotard. Hoe meer mensen snel snappen dat een product veel vet bevat, hoe eerder ze dat laten staan.
Het onderwerp komt in mei nog ter stemming in het voltallige Europarlement en later bij beraad van de gezamenlijke EU–landen. Mocht het systeem er daadwerkelijk komen, dan verwacht de Europese Consumentenbond dat de fabrikanten hun producten zelf indelen in rood, oranje en groen. Ze moeten dat dan doen op basis van adviezen van het EU–agentschap voor veilige voeding EFSA.