Politiek

Partijen puzzelen met kandidaten voor kieslijst

Met de Kamerverkiezingen op 9 juni in zicht zijn alle politieke partijen druk bezig hun kieslijsten samen te stellen.

Redactie politiek
11 March 2010 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 10:04
Minister Eurlings van Verkeer geldt als belangrijkste kandidaat voor de tweede plaats op de CDA-kieslijst. Foto ANP
Minister Eurlings van Verkeer geldt als belangrijkste kandidaat voor de tweede plaats op de CDA-kieslijst. Foto ANP

De grootste partij, het CDA, zal opnieuw worden aangevoerd door huidig premier Balkenende. Hij heeft aangegeven na de verkiezingen alleen door te willen als minister-president en niet in de Kamer te gaan zitten.Mocht het CDA niet de grootste partij blijven, dan zal Balkenende hoogstwaarschijnlijk uit de landelijke politiek vertrekken. De nummer 2 op de lijst schuift dan naar de eerste positie. Voor die tweede plek gooit minister Eurlings (Verkeer) hoge ogen. „De plaats is voor hem gereserveerd”, zei een hooggeplaatste CDA’er tegen De Telegraaf. Of hij die plek ook ambieert, is nog niet publiek bekend.

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is ook getipt voor de tweede plaats, maar zijn kandidatuur is omstreden omdat hij door vroegtijdige uitlatingen over de missie in Uruzgan mede heeft bijgedragen aan de val van het kabinet.

Balkenende voerde donderdag met partijvoorzitter Van Heeswijk gesprekken met de meeste CDA-ministers en -staatssecretarissen over hun politieke toekomst.

De ministers Verhagen en Klink (Volksgezondheid) willen op de kieslijst komen. Ook Verburg (Landbouw) wil dat. Minister De Jager (Financiën) zou daar ook voor in zijn. Wat Hirsch Ballin (Justitie) doet, is nog niet bekend. De bewindslieden Donner (Sociale Zaken) en Van der Hoeven (Economische Zaken) ambiëren geen plaats op de kieslijst.

In beeld voor een hoge plek op de CDA-lijst is oud-CNV-voorzitter D. Terpstra, tegenwoordig voorzitter van de HBO-raad.

Bij de ChristenUnie heeft partijleider Rouvoet zich gekandideerd voor het lijsttrekkerschap. Huidig fractievoorzitter Slob heeft zich eveneens kandidaat gesteld voor de kieslijst. Minister Huizinga (VROM) beraadt zich nog. Van Middelkoop (Defensie) zal zich naar verwachting niet kandideren.

Gezonde mix

Van de ChristenUnie-Kamer­leden is, buiten Slob om, nog niet bekend of ze weer in de Kamer willen komen. Hoogstwaarschijnlijk zal er hoog op de kieslijst ook een aantal nieuwe namen komen, waardoor zittende Kamerleden naar beneden schuiven. De selectiecommissie heeft althans de opdracht gekregen om een „gezonde mix van ervaren Kamer­leden en gedreven nieuwkomers” samen te stellen.

De SGP zal worden aangevoerd door Van der Staaij, die Van der Vlies opvolgt. Tweede op de lijst wordt hoogstwaarschijnlijk E. Dijkgraaf, vorige keer nog nummer 3 op de kieslijst. Wie dan op de derde plaats komt, is nog onbekend.

Bij de PvdA wordt Bos weer lijsttrekker. De oud-ministers Van der Laan, Plasterk en Cramer zijn beschikbaar voor een plaats op de kieslijst. Ter Horst wil niet; zij voelt zich meer bestuurder dan Kamerlid. Vanuit de Kamerfractie kondigde Depla woensdag zijn vertrek aan.

Wilders zal opnieuw de PVV aanvoeren. Over de samenstelling van de rest van de kandidatenlijst is niets bekend.

De nieuwe fractievoorzitter van de SP, Roemer, heeft zich ook kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap. Zijn partij beslist daar zaterdag over. SP-kamerlid De Wit blijft naar verwachting toch aan, omdat hij als voorzitter het parlementaire onderzoek naar de kredietcrisis wil afronden. SP-boegbeeld Marijnissen beraadt zich nog.

De VVD droeg Rutte voor als lijsttrekker. Wie van de huidige fractie door wil, is nog niet bekend. GroenLinks moet na de verkiezingen verder zonder Vendrik en Azough. De andere huidige Kamerleden zijn wel beschikbaar. Halsema wil opnieuw lijsttrekker zijn, maar heeft daarvoor expliciet toestemming nodig van haar partijcongres. De normale, maximale termijn zit er voor haar op. Nog één keer mag ze, mits de partij dat goed vindt, vier jaar voor GroenLinks in de Kamer uitkomen. Bij D66 is Pechtold weer lijsttrekker. De andere twee D66-parlementariërs, Van der Ham en Koser Kaya, willen verder.

Verdonk heeft voor haar kandidatenlijst honderden aanmeldingen gekregen. Een van hen is haar medewerker R. Lancee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer