Politiek

Eerste Kamer bespreekt Winkeltijdenwet toch

De Eerste Kamer zal zich volgende week gewoon buigen over het kabinetsplan om de wildgroei aan koopzondagen aan banden te leggen.

Redactie politiek
9 March 2010 20:09Gewijzigd op 14 November 2020 10:03
DEN HAAG – De Eerste Kamer zal zich volgende week gewoon buigen over het kabinetsplan om de wildgroei aan koopzondagen aan banden te leggen. Foto ANP
DEN HAAG – De Eerste Kamer zal zich volgende week gewoon buigen over het kabinetsplan om de wildgroei aan koopzondagen aan banden te leggen. Foto ANP

Een meerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP heeft dat dinsdagavond besloten. De overige senaatsfracties (goed voor 33 van de in totaal 75 zetels in de Eerste Kamer) wilden het onderwerp controversieel verklaren waardoor er onder het huidige demissionaire kabinet niet meer over gesproken had kunnen worden.Behandeling van het plan was uiterst onzeker geworden nadat de onlangs afgetreden PvdA-staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) vlak na de val van het kabinet zei te hopen en te verwachten dat het wetsvoorstel controversieel zou worden verklaard door de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer verklaarde dinsdag overigens geen enkel wetsvoorstel controversieel. De afzonderlijke fracties (met uitzondering van PvdA en CDA) hadden in totaal twintig wetsontwerpen wel als zodanig aangemerkt, maar voor geen enkel verzoek bleek een meerderheid aanwezig.

Hierdoor zal ook de behandeling van de crisis- en herstelwet, die tijdelijk verkorte procedures mogelijk maakt voor onder meer infrastructurele projecten, ter hand worden genomen. Een debat hierover staat gepland voor volgende week dinsdag. Demissionair minister-president Balkenende zal de wet dan in de senaat komen verdedigen.

CDA, PvdA, VVD en ChristenUnie waren voor de behandeling van de wet. De PvdA benadrukte wel dat de dinsdag uitgesproken steun niet betekent dat de partij volgende week ook voor de crisis- en herstelwet zal stemmen. Het huidige voorstel zal daarvoor op diverse punten gewijzigd moeten worden, aldus PvdA-senator Noten.

De partijen die de crisis- en herstelwet en de Winkeltijdenwet controversieel wilden verklaren, beklaagden zich over de handelswijze van de andere partijen omdat de hoffelijkheidsregels in de Eerste Kamer zouden voorschrijven dat een onderwerp controversieel verklaard wordt als een ‘aanmerkelijke minderheid’ daar om vraagt.

CDA-senator Werner, voorzitter van de grootste fractie (21 zetels) in de Senaat, gaf echter aan dat er in zijn ogen voor geen enkel wetsvoorstel een substantiële minderheid was. Omdat de SP-fractie het controversieel verklaren van de Winkeltijdenwet weliswaar steunde, maar dit niet zelf had voorgesteld, zouden er volgens Werner formeel gezien slechts 21 zetels achter de controversieelverklaring staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer