VS keuren bouwplan Israël af
WASHINGTON – Het Witte Huis veroordeelt de Israëlische plannen voor de bouw van 1600 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem.
Dat heeft woordvoerder Robert Gibbs gisteren gezegd.De Israëlische goedkeuring van de plannen werd bekend terwijl de Amerikaanse vicepresident, Joe Biden, in Israël was om de betrekkingen met de Israëlische regering te verbeteren. Die betrekkingen waren stroef, juist door de Israëlische bouwactiviteiten in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.
De Verenigde Staten, de Palestijnen en de rest van de internationale gemeenschap menen dat Israëlische bouwactiviteiten op grond die de Palestijnen voor hun toekomstige staat claimen het vredesproces ondermijnen.
Ook secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties heeft de Israëlische plannen voor de bouw van nieuwe woningen veroordeeld, zo liet een woordvoerder weten.
Biden zei dat de timing van de bekendmaking „precies de soort stap is die het vertrouwen ondermijnt dat wij nu nodig hebben.” Ook zei hij dat de bekendmaking van de plannen haaks staan op de „constructieve besprekingen” die hij in Israël heeft gevoerd.
Biden zei tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Benjamin Netanyahu dat een „historische vrede van beide partijen een historisch moedige verplichting vereist.” Hij verzekerde de Israëlische premier er verder van dat de VS garant staan voor de Israëlische veiligheid. Die garantie is volgens hem „absoluut” en vormt „de hoeksteen van de relatie” tussen beide landen.
Israël zegt dat het puur toeval is dat de bouwvergunningen tijdens het bezoek van Biden zijn verleend. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de woningen in Ramat Shlomo komen, een bestaande wijk voor ultraorthodoxe Joden. Binnen zestig dagen kan bezwaar worden aangetekend.
Biden is de hoogste Amerikaanse functionaris die Israël bezoekt sinds het aantreden van president Barack Obama. De relatie tussen Obama en Netanyahu is niet bijzonder warm. Amerikaanse pogingen om Israëlische regering concessies te laten doen om het vredesproces weer op gang te krijgen, liepen tot dusver op niets uit.
De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat het Israëlische besluit de bodem wegslaat onder het vertrouwen dat nodig is voor een nieuwe ronde indirecte vredesonderhandelingen, onder leiding van de Amerikaanse gezant George Mitchell. Het vredesproces heeft veertien maanden stilgelegen, grotendeels vanwege Palestijnse bezwaren tegen de Israëlische bouwactiviteiten.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft alleen op de Westelijke Jordaanoever de bouwactiviteiten tijdelijk willen bevriezen. Israël beschouwt Oost-Jeruzalem als een ondeelbaar deel van zijn hoofdstad.