Rotterdam gaat over tot hertellen stemmen
Alle stemmen die vorige week woensdag in Rotterdam zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, worden herteld. De Commissie Onderzoek Geloofsbrieven heeft dit dinsdagavond besloten, nadat burgemeester Aboutaleb daarover eerder op de dag advies had uitgebracht.
Het besluit van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven, die de rechtmatigheid van de verkiezingen onderzoekt, kwam niet als een verrassing. Nadat de burgemeester had geadviseerd om de stemmen te hertellen, werd in de wandelgangen van het stadhuis het besluit van de commissie gezien als een formaliteit. De onderzoekscommissie besloot dinsdag ook dat een onafhankelijk orgaan toezicht moet gaan houden op de hertellingen. Wie dat gaat doen, hoopt de commissie woensdag bekend te maken.De verkiezingen in Rotterdam draaiden vorige week uit op een fotofinish. De PvdA won doordat de partij ongeveer 650 stemmen meer kreeg dan Leefbaar Rotterdam. Aboutaleb maakte vrijdag de definitieve uitslag bekend en zei toen direct geen aanleiding te zien tot het hertellen van de stemmen, of over te gaan tot herstemmen. Hij zei dinsdag dat dat een juiste beslissing was.
Dat Aboutaleb zijn mening hierover wijzigde, komt doordat sindsdien nieuwe signalen zijn binnengekomen over onjuistheden in de telling van de uitslagen. „Daardoor is maatschappelijke onrust ontstaan over de betrouwbaarheid van de uitslag van de raadsverkiezing. Die twijfel wil ik voor eens en voor altijd uitsluiten. De uitslag van de raadsverkiezing moet ondubbelzinnig aangeven hoeveel stemmen er zijn uitgebracht en op wie", aldus Aboutaleb. Oud–burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper zeiden dinsdagochtend dat een hertelling onvermijdelijk is.
De burgemeester heeft eerder dinsdagmiddag demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld op de hoogte gebracht van het advies aan de commissie. Binnenlandse Zaken beschouwt de uitslag van de verkiezingen als een zaak van de gemeente zelf, zo kreeg Aboutaleb te horen.
Ondertussen heeft de burgemeester opdracht gegeven om alle voorbereidingen te treffen om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met een volledige hertelling. Die vindt plaats in de openbaarheid en in het bijzijn van ambtenaren die woensdag niet betrokken waren bij het tellen van de stemmen.
Meerdere Rotterdamse partijen juichten het advies van Aboutaleb toe. „Een winst voor de democratie en een winst voor Rotterdam", zei raadslid Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam. „Er is een heel groot belang, namelijk dat de stemmen van de Rotterdammers eerlijk zijn geteld", aldus Peter van Heemst, fractievoorzitter van de PvdA.
„Een zeer verstandig besluit. Dit raakt namelijk het hart van onze democratie", stelde lijsttrekker Wubbo Tempel (CDA). VVD–lijsttrekker Jeannette Baljeu sloot zich daar bij aan. Ze verwacht dat de coalitieonderhandelingen pas worden hervat, als de stemmen opnieuw zijn geteld.
De burgemeester heeft eerder dinsdagmiddag demissionair staatssecretaris Bijleveld op de hoogte gebracht van het advies aan de commissie. Binnenlandse Zaken beschouwt de uitslag van de verkiezingen een zaak van de gemeente zelf, zo kreeg Aboutaleb te horen. Overigens denkt de burgemeester dat de telling geen invloed zal hebben op de defnitieve uitslag.