Noord–Ierland stemt over cruciaal akkoord
BELFAST (ANP) – In de Noord–Ierse Assemblee is dinsdag het debat begonnen over een cruciaal verdrag dat de weg vrijmaakt voor de overdracht van de bevoegdheden van politie en justitie naar de Britse provincie. Het staat al vast dat aan het eind van de middag een meerderheid voor het zogeheten Akkoord van Hillsborough Castle zal stemmen.
Alleen de protestantse UUP heeft laten weten tegen te zullen stemmen. Er wordt zware druk op de partij uitgeoefend om de overeenkomst toch te steunen. In de Assemblee zijn voldoende stemmen voor het akkoord, maar de vrees bestaat dat zonder steun van alle partijen het verdrag uiteindelijk niet houdbaar zal zijn.Het feit dat politie en justitie in handen van Noord–Ierland komen, is een mijlpaal in het vredesproces tussen katholieken en protestanten dat in 1998 begon. Het is ook het laatste hoofdstuk van het proces dat nog moest worden afgerond. Als de Assemblee voor stemt, krijgt Noord–Ierland op 12 april zijn eerste minister van Justitie.
De Verenigde Staten maken zich zorgen over het vredesproces. De Amerikanen hebben de afgelopen dagen de druk op de UUP opgevoerd. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton nam contact op met de leider Reg Empey. En de voormalige Amerikaanse president George W. Bush belde met de leider van de Britse oppositiepartij, David Cameron. Bush vroeg Cameron zijn politieke bondgenoot UUP over te halen toch voor het akkoord te stemmen.
De UUP vormt samen met de eveneens protestante DUP en de katholieke Sinn Féin en SDLP de regering van Noord–Ierland. De UUP meent dat de regering eerst openstaande kwesties moet oplossen voor ze met de veiligheid in de provincie kan worden belast.
Eerder dreigde de regering al te vallen in verband met meningsverschillen tussen Sinn Féin en DUP over het tijdstip van de overdracht. Uiteindelijk werd in februari een akkoord bereikt na ingrijpen van de Britse premier Gordon Brown en zijn Ierse collega Brian Cowen.