GKV Damwoude opgeheven
Gkv Damwoude opgeheven
De gereformeerde kerk vrijgemaakt De Begroeting aan de Voorweg in Damwoude houdt op 28 maart haar laatste kerkdienst. De kerkenraad heeft besloten de gemeente op te heffen, omdat het niet meer lukt de ambten van ouderling en diaken in te vullen, zo meldde zij onlangs.De classis Dokkum heeft ingestemd met de opheffing van de gemeente, die nog zo’n negentig leden telt. De gemeente bestaat sinds 19 november 1944 – het jaar van de zogenoemde vrijmaking. Vanaf 2001 is de kerkenraad op zoek geweest naar samenwerking met gemeenten in de regio, maar dat is niet gelukt.
De kerkenraad stimuleert de leden om zich aan te sluiten bij een van de zusterkerken in de regio. Wat er met het kerkgebouw en de pastorie gaat gebeuren, is nog onduidelijk.
Woonhuis voor evangelist Bor
De christelijke gereformeerde kerk van Poederoijen wil een woonhuis bouwen voor evangelist H. Bor uit Gent (België). Voor de gemeente kan zo’n huis later ook dienen als pastorie voor een emeritus predikant. De gemeente is een actie gestart om financiën te verwerven.
Bor wil na 33 jaar in Gent op de evangelisatiepost gediend te hebben, bij zijn pensionering op 1 januari 2011, of eerder, in Poederoijen gaan wonen en de gemeente dienen. Het is de bedoeling, aldus scriba C. van Tilburg, dat Bor eerst als ouderling wordt gekozen en bevestigd en daarna, via de normale procedure, tot lerend ouderling wordt geëxamineerd.
De gemeente van Poederoijen heeft al langer contact met Bor. Ieder jaar brengt de jeugd uit Poederoijen voor Kerst een bezoek aan de evangelisatiepost om in Gent te folderen.
De kerkelijke gemeente in het dorp in de Bommelerwaard bestaat sinds de Afscheiding in 1834 en heeft nooit een predikant gehad. In 1943 ging de toen gereformeerde kerk over naar de Christelijke Gereformeerde Kerken.
De gemeente is altijd klein gebleven. Op dit moment telt de steeds kleiner wordende gemeente 82 doop- en belijdende leden, met een totaal van 21 adressen. Omdat er weinig gebouwd wordt, is een deel van de kerkelijke jeugd na het trouwen vertrokken. In Poederoijen is nu kleinschalige nieuwbouw gepland, wat de kerkenraad hoop geeft op behoud van jonge kerkleden.
Bethel Drachten
De vrije baptistengemeente Bethel in Drachten ziet voorlopig af van nieuwbouw vanwege onder andere de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn.
De gemeente, met als voorganger ds. O. Bottenbley, heeft enige jaren geleden een onderzoek naar nieuwbouw uitgevoerd. Daaruit kwam een plan naar voren voor een nieuw kerkgebouw met 3000 zitplaatsen. Er werd ook gekeken naar een locatie voor zo’n megakerk, die 15 miljoen euro zou gaan kosten.
Nu die plannen niet doorgaan, worden de mogelijkheden van het huidige gebouw verder onderzocht, zegt ds. Bottenbley. De kerk moet ook wel uitbreiden, want een nieuwe generatie staat op zondagmorgen „letterlijk te dringen. We ontvangen tussen de 600 en de 800 kinderen”, aldus de voorganger. Het kinder- en jeugdwerk is nu over het hele complex verspreid; hiervoor is geen centrale plek. Ook het parkeren bij de kerk leidt tot problemen.
Geruchten dat het minder zou gaan met de Bethelgemeente, wijst ds. Bottenbley van de hand. „We hebben wel een kleine periode van stagnatie gehad, maar zien het aantal bezoekers nu weer aantrekken. Waar zij vandaankomen, weten we niet.”
Sinds ds. Bottenbley in 1988 werd verbonden aan de Bethelgemeente, maakte deze een stormachtige groei door. De gemeente verhuisde naar haar huidige locatie aan De Bolder. De Bethelgemeente telt ongeveer 2700 volwassen gedoopte leden. Inclusief kinderen en tieners zijn er 4300 mensen ingeschreven.
Protestantse gemeente Den Haag
Zonder „harde en creatieve” ingrepen is de protestantse gemeente ’s-Gravenhage (PGG) over tien jaar failliet. Dat meldt het maartnummer van het blad Kerk in Den Haag.
Slechts drie van de zeventien wijkgemeenten hebben dit jaar een sluitende begroting. De begroting van de PGG als geheel sluit met een nadelig saldo van 460.000 euro, een ton meer dan het begrote tekort van vorig jaar, aldus het maandblad.
Oorzaak van het stijgende tekort zijn onder andere de „forse salarisstijgingen” in de afgelopen jaren van de Haagse predikanten en van de overige werknemers van de PGG. Ook het onderhoud van de kerkgebouwen is duurder geworden. Verder is als gevolg van de economische crisis de opbrengst uit het vermogen minder, een effect dat versterkt wordt doordat het vermogen zelf slinkt door de jaarlijkse tekorten, aldus Kerk in Den Haag.
Zonder ingrijpen zal het tekort binnen afzienbare tijd oplopen tot een miljoen euro per jaar. Volgens Peter van den Boogert, penningmeester van het college van kerkrentmeesters, is er een simpele oplossing. De PGG telt 5000 betalende leden (op een totaal van zo’n 18.000 eenheden). „Als iedereen dit jaar 100 euro extra betaalt, is het tekort weggewerkt.”
Dierense sjoel vernieuwd
De sjoel in Dieren, tussen Arnhem en Zutphen, is zondag na een restauratieperiode opnieuw ingewijd. De Thorarollen werden de synagoge binnengedragen en het Ner Tamid, ”het eeuwig licht”, werd ontstoken. Daarmee heeft de liberaal Joodse gemeente een eigen huis.
In de sjoel uit 1884 werd tot 1942 Joodse diensten gehouden. Na de oorlog was de Joodse gemeenschap zo uitgedund dat er geen minjan meer was: het aantal mannen dat nodig is om een dienst te mogen houden. De sjoel diende sindsdien als rokerij voor een slager, als theater, woonhuis en als onderkomen voor een evangelische gemeente.
In 2007 kocht de Stichting De Dierense Sjoel het gebouw aan de Spoorstraat. Na het vergaren van een startkapitaal duurde de restauratie nog geen jaar.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.