Binnenland

Oorlog beperkt mondiaal reizen

Een oorlog in Irak heeft gevolgen voor de internationale reiziger. Op de website van de ANWB kunnen mensen terecht voor vragen en informatie over negatieve reisadviezen die voor bepaalde landen van kracht zijn.

19 March 2003 12:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

De ANWB publiceert op zijn website onmiddellijk na bekendmaking de negatieve reisadviezen die de Calamiteitencommissie uitvaardigt. Verder geeft de ANWB antwoord op veelgestelde vragen over de invloed van de oorlogsdreiging op de reiswereld. Er is ook gelegenheid om via e-mail of telefoon vragen te stellen.

Vrijdag al heeft de Calamiteitencommissie een negatief reisadvies gegeven voor de landen Jordanië, Saudi-Arabië en Syrië. Voor Israël gold dat al langer. Als de oorlog uitbreekt en de grenzen gesloten worden, is het risico volgens de commissie groot dat reizigers in eerdergenoemde buurlanden van Irak niet meer weg kunnen en in benarde situaties terechtkomen. Het Calamiteitenfonds, een fonds dat gedupeerde reizigers financieel compenseert, geeft geen dekking voor reizigers die het negatief reisadvies in de wind slaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Jordanië, Syrië, Saudi-Arabië en zelfs Jemen af wegens „de steeds verder oplopende spanningen in het Midden-Oosten.” Het ministerie roept Nederlanders in de vier landen op om deze tijdelijk te verlaten. De Calamiteitencommissie heeft voor Jemen echter nog geen negatief reisadvies ingesteld.

De Nederlandse reisorganisaties ondervinden de dreigende oorlog aan den lijve. Beter-uit Reizen in Alphen aan den Rijn heeft een trip naar Jordanië en Egypte moeten annuleren. „Op 9 april verzorgen we nog wel een reis naar Israël. Maar als er wat gebeurt, keert het Calamiteitenfonds niets uit”, vertelt een woordvoerster. „Daar zijn de deelnemers zich van bewust. Het is echter een zogeheten solidariteitsreis. Dat houdt in dat de Israëlische regering in voorkomende gevallen de schade vergoedt.”

Turkije is een geliefd land bij de Nederlandse vakantieganger. Een negatief reisadvies voor dit land is er niet. Toch zijn de meeste mensen volgens de Beter-uit-woordvoerster erg afwachtend. „Een grote groep Turkije-gangers heeft al in december geboekt, maar op dit moment is er nauwelijks sprake van boekingen.”

Soortgelijke ervaringen heeft directeur C. van Pelt van reisorganisatie Amicitia in Hendrik Ido Ambacht. „Sinds het kabinet half februari besloot om Patriot-eenheden naar Turkije te sturen, drong bij veel mensen blijkbaar het besef door dat Turkije mogelijk bij de oorlog betrokken zou raken. Het aantal aanmeldingen voor een reis naar Oost- en Zuidoost-Turkije kelderde drastisch en is nu zelfs helemaal tot stilstand gekomen. Vorig jaar was er juist ontzettend veel belangstelling voor deze trip.” Op dit moment is er een Amicitia-groep in Turkije. Van Pelt ziet nog geen aanleiding de reizigers terug te halen.

In tegenstelling tot Beter-uit Reizen biedt Amicitia al voor het tweede achtereenvolgende jaar geen Israël-reis aan. „Met tegenzin”, verklaart Van Pelt. „Israël is een prachtig land, maar onze doelgroep weigert op dit moment haar vakantie in Israël door te brengen. Er is nauwelijks vraag naar.”

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt met ingang van vandaag enkele vluchten naar het Midden-Oosten. De maatschappij heeft de vlucht naar Koeweit geannuleerd, net als die van Amsterdam naar Tel Aviv in Israël. Op de route Amsterdam-Qatar landt het toestel op de terugweg niet in Damman in Saudi-Arabië, aldus een KLM-zegsman dinsdag. Nachtvluchten van en naar Koeweit waren al sinds enkele weken verschoven naar de dag.

De KLM wil weinig zeggen over noodplannen voor het geval de oorlog uitbreekt, met het oog op de veiligheid van de werknemers. Ze vindt het nog te vroeg te spreken over eventuele werktijdverkorting voor de betrokken werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer