Economie

„Niet alle computerspellen maken je dom”

Computerspellen maken je niet altijd dom, lui, dik of gewelddadig. Zogenaamde serious games, spellen met een serieus doel, nemen de negatieve vooroordelen die rond computergames bestaan, weg.

Van onze verslaggever
8 March 2010 20:17Gewijzigd op 14 November 2020 10:02
Beweging met Wii Sports. Foto ANP
Beweging met Wii Sports. Foto ANP

Dat zei Josef Wiemeyer, hoogleraar in de sportwetenschappen aan de Technische Universiteit van Darmstadt, dinsdag tijdens de ict-beurs Cebit in Hannover.Serious games zijn niet alleen leuk, maar hebben een extra doel, aldus Stefan Göbel, expert in serious gaming van de Technische Universiteit in Darmstadt. „In het Amerikaanse leger worden serious games gebruikt om militairen te trainen. En in Azië worden de spellen veel gebruikt in de gezondheidszorg.”

Een voorbeeld van serious games zijn Wii Sports en Wii Fit, spellen die gespeeld worden met een afstandsbediening en die flinke inspanning vergen. Beide spellen zijn in 2006 op de markt gebracht door het Japanse bedrijf Nintendo.

Pascal Smidt, hoofd marketing van Nintendo Duitsland: „Zo’n vijf jaar geleden hebben we onderzocht waarom een categorie mensen geen computerspelletjes doet. Het antwoord was simpel: het interesseert ze niet. Met Wii Sports en Fit wil Nintendo gamers een spel bieden dat leuk is maar tegelijk een concreet nut heeft.”

Wiemeyer erkent dat de eerste computerspellen mensen lui en dik maakten. „Serious games geven computerspellen een beter imago.” De spellen simuleren de werkelijkheid. Vast staat dat iemand die golft of bowlt via Wii Sports niet ineens in het echt ook goed kan bowlen en golfen, aldus Wiemeyer. „Maar het spel brengt mensen wel in beweging. Echt sporten is natuurlijk nog beter.”

Het vooroordeel dat computerspellen slecht zijn voor de ontwikkeling van een kind, verwerpt Smidt. „Waarom zou het spelen van een computerspel slechter zijn dan bijvoorbeeld pianospelen. Het voordeel van spellen als Wii Sports is dat je ze ook samen met anderen kunt doen. De belangstelling voor het spel is groot om dat jong en oud, man en vrouw, goede en slechte sporter tegen elkaar kunnen spelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer