Economie

Kritiek Donner op EU–strategie 2020

BRUSSEL (ANP) – Nederland heeft enkele bedenkingen geuit bij de nieuwe EU–strategie voor meer banen en economische groei in 2020. Dat bleek maandag bij EU–beraad van ministers van Sociale Zaken.

8 March 2010 18:34Gewijzigd op 14 November 2020 10:02

De strategie die voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie woensdag voorstelde, streeft naar 75 procent werkenden onder alle 20 tot 64–jarige Europeanen. Ook moet het aantal mensen met een armoedig inkomen omlaag.Minister Donner (Sociale Zaken) stelde maandag tijdens het EU–beraad dat Nederland zich wel kan vinden in de hoofdmoot van de strategie, maar dat de leeftijd van 64 in het streefdoel omhoog moet. Hij wil meer maatregelen om ouderen aan het werk te houden. „Bijvoorbeeld Ierland werkt al aan een pensioenleeftijd van 68 jaar. Daar gaat het sneller dan in Nederland", zei Donner. Nederland wil de pensioenleeftijd verhogen naar 67 jaar.

Donner verzette zich er ook tegen dat armoedebestrijding een apart EU–doel wordt voor 2020. „De beste manier om armoede te bestrijden is om te zorgen voor werkgelegenheid", zei de minister. Hij vreest dat inkomenshulp voor de armlastigste Europeanen het alleen maar lastiger maakt voor deze groep om banen te accepteren.

De nieuwe EU–strategie komt eind maart op tafel op een EU–top van regeringsleiders. Donner houdt er rekening mee dat Nederland er niet in slaagt armoedebestrijding uit de strategie te schrappen. „Je bent een van de 27", zo wees hij op de verhouding in Europa. „Ik denk wel dat we mogen bereiken dat er een ander criterium komt voor armoedebestrijding". De minister nuanceerde verder het belang van de precieze getallen en criteria. „Het gaat minder om de ambities dan om de politieke wil", zei hij.

Het tienjarenplan van Europa volgt op het soortgelijke plan voor de periode 2000–2010. Toen was het doel om van Europa de meest concurrerende regio ter wereld te maken. Volgens Donner is dat doel niet echt gehaald: „In werkelijkheid verkeren we nu een diepe crisis en dreigt Europa te marginaliseren, zowel politiek als economisch".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer