Politiek

Italië vraagt aandacht EU voor christenen

Op initiatief van Italië bekijkt de EU welke acties zij kan ontplooien in de bilaterale betrekkingen met een land van buiten de Unie als daar sprake is van inperking van de vrijheid van christenen.

Redactie politiek
8 March 2010 12:33Gewijzigd op 14 November 2020 10:02

Dit meldde minister van Buitenlandse Zaken Frattini onlangs in het aan de Rooms-Katholieke Kerk gelieerde dagblad Avvenire. Hij heeft met zijn Europese collega’s afspraken gemaakt over de vorming van een werkgroep. Eind april moet er een soort handleiding gereed zijn voor de ambassades in de rest van de wereld met regels over wat te doen in genoemde situatie. „Aan de hand van dit gemeenschappelijke protocol zullen we de positie van religieuze minderheden, in het bijzonder van christelijke minderheden, nauwlettend monitoren”, aldus Frattini.Huidig EU-voorzitter Spanje kreeg de opdracht een lijst op te stellen van gebieden die speciale aandacht vragen. Volgens de Italiaanse christendemocraat kan kennis van Open Doors hierbij nuttig zijn. Deze organisatie heeft een rangorde aangebracht in de naties waar vervolging plaatsvindt. Bovenaan prijkt Noord-Korea, daarna komen Iran, Somalië en Saudi-Arabië.

Het Europees Parlement hamert in resoluties herhaaldelijk op de godsdienstvrijheid. Nu houden ook de ministers zich er nadrukkelijk mee bezig. „We hebben de verplichting ons niet te beperken tot mooie verklaringen, maar daadwerkelijk op te treden”, meent Frattini.

Over de bedoelingen zegt hij: „We kunnen niet, en we willen ook niet, landen waarmee we belangrijke politieke relaties hebben, isoleren. We willen wel een betere samenwerking bevorderen tussen de institutionele en de religieuze autoriteiten.”

Italië streeft er verder naar dit jaar een internationale conferentie te beleggen over godsdienstvrijheid. Het beoogt, zo laat Frattini weten, daarbij vast te stellen dat dit principe niet enkel betekent vrijheid om je geloof in je private omgeving te belijden, maar ook vrijheid om dat te doen in de publieke sfeer.

De opstelling van de regering in Rome hangt samen met een vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die instantie bestempelde begin november de traditie in Italië om in openbare ruimten, zoals klaslokalen, een kruisbeeld op te hangen als een schending van de vrijheid van onderwijs en godsdienst. Politici in die EU-lidstaat reageerden woedend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer