Kerk & religie

„Verslaving is open deur voor satan”

Verslaving komt overal voor, ook in de kerk. „Ontkennen werkt niet”, zei ds. W. N. Middelkoop zaterdag in Bunschoten. „Het is voor de satan een mogelijkheid om in te breken in mensenlevens.”

Van een medewerker
8 March 2010 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 10:02

De predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Urk (Ichthus) was een van de sprekers op een bijeenkomst over verslaving, belegd door het christelijke gereformeerde deputaatschap voor pastoraat in de gezondheidszorg.In de achterliggende zeven weken werd ds. Middelkoop viermaal geconfronteerd met gevallen van ernstige verslaving in zijn gemeente. Het illustreert de bittere noodzaak van bezinning op dit thema. „De gevolgen van alle verslavingen zijn lichamelijk, geestelijk en verstandelijk heel ernstig. We moeten ons als kerk op twee gebieden inzetten: op het terrein van preventie en op dat van opvangpastoraat.”

Vanuit de Bijbel trok de Urker predikant een aantal lijnen. Een verrassend voorbeeld vormt drugs. „Denk niet te snel dat de Bijbel daar niets over zegt. In Galaten 5:20 lezen we over afgoderij en toverij. Daar wordt een Grieks woord gebruikt dat mogelijk duidt op geestverruimende middelen. Met gebruik ervan wordt een deur opengezet naar magie. Verslavingen staan zelden op zichzelf; satan krijgt door die middelen de mogelijkheid om in te breken in mensenlevens.”

Ds. Middelkoop concludeerde, nadat hij ook een aantal andere vormen van verslaving had besproken, dat de zonde een sterke kracht is. „Maar toch wil de gelovige verslaafde de kracht van Christus laten heersen in zijn of haar leven. Het is mogelijk bevrijd te worden van de macht van de zonde. Het gebruik van Woord en gebed is daarom onmisbaar in de behandeling van een verslaafde. God wil een nieuw leven beginnen met hem of haar.”

Geen slokje bier
Neuroloog Frank Visscher ging in op medische aspecten van alcoholverslaving. „Ik raad veertigplussers met hart- en vaatziekten aan wat sterke drank te drinken. Matig alcoholgebruik werkt in veel gevallen positief.”

Heel anders is het met jongeren die grof misbruik maken van alcohol. „Op jeugdweekenden en in de soos van de kerk wordt niet zelden te veel gedronken. Ik adviseer ouders en jongerenwerkers pertinent om jongeren niet te laten drinken voor hun zestiende. Geen hapje advocaat en geen slokje bier.”

Jacco Verwoerd van Stichting De Hoop GGZ sprak over computerverslaving – bijvoorbeeld aan spellen. „De producenten van deze spellen zorgen er bewust voor dat spelers veel tijd moeten investeren in hun games. Ook is er vaak sprake van groepsdruk. Zit jij niet achter je pc, dan kan dertig man het spel niet voortzetten.”

De negatieve gevolgen van internetverslaving zijn fors: stemmingsbeïnvloeding, onthoudingsverschijnselen en conflicten. Wat kunnen ouders doen? „De meeste ouders zetten hard in op regels rondom de frequentie en de duur van het internetgebruik. Belangrijker is het echter om regels stellen ten aanzien van de inhoud: welke games staan op de computer en welke websites zijn te zien?”

Voorbeeld
Zelf het goede voorbeeld geven is belangrijk. „Als vader kun je denken veilig porno te kijken omdat je toch de webgeschiedenis wist. Je kinderen zijn waarschijnlijk handiger met de computer dan jij en komen er misschien toch wel achter. Jongeren zeggen vaak tegen mij: „Mijn vader doet het zelf toch ook?””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer