„Reactie kerk op Kairos stelt teleur”
De stichting Vrienden van Sabeel Nederland en de Werkgroep Keerpunt noemen de reactie van de Nederlandse kerken op het Palestijnse Kairosdocument „teleurstellend.” De stichting en de werkgroep zullen initiatieven ontwikkelen om Israëls „bezettingseconomie” te boycotten.
Dat kwam vrijdag naar voren op een door Keerpunt en de Vrienden van Sabeel georganiseerde studiedag over het Kairosdocument. Dr. H. Veldhuis, predikant van de Protestantse Kerk in Nederland in Culemborg, sprak over de betekenis van het document voor de Nederlandse kerken. Die reageren „te veel vanuit de eigen context”, volgens dr. Veldhuis. „De Raad van Kerken maakt zich zorgen over wat er zou kunnen gebeuren met zijn imago. Maar zijn we dan echt geraakt door de situatie van de Palestijnen?”Dr. Veldhuis wees erop dat de PKN nog altijd geen document heeft waarin ze haar „onopgeefbare verbondenheid” met Israël onderbouwt. „Dan is het onterecht om deze Palestijnse christenen met het scheldwoord „vervangingstheologen” weg te zetten. Er is eerst nog huiswerk te doen.” De cruciale vraag is of kerken bereid zijn mee te doen aan een boycot van producten uit de door Israël bezette gebieden, aldus dr. Veldhuis. „Sommigen vinden dat een vies woord, maar het is een geweldloos instrument. Liefde leidt tot geweldloos verzet. Het is nu tijd voor ons om boycotinitiatieven te gaan ontplooien.”
Een belangrijk knelpunt is volgens de predikant uit Culemborg de verhouding van geloof en internationaal recht. „We moeten ons maximaal inzetten voor de handhaving van het volkenrecht. Een organisatie als Christenen voor Israël relativeert dat en zegt dat religie boven alles gaat, maar dat kan echt niet. Als Israël niet gebonden is aan mensenrechten, breek je een kader af. Daaraan gaat de wereld ten onder.”
J. Frerichs (VS) sprak over het Kairosdocument namens de Wereldraad van Kerken. Hij benadrukte dat de daad bij het woord gevoegd moet worden. „Een van de opstellers van het Kairosdocument zei na een geleerde verhandeling over Israël tegen de spreker: Uw theologie doet mij letterlijk geweld aan. Dat was een pijnlijk maar leerzaam moment. Hoeveel proberen we werkelijk samen een verschil te maken, ten opzichte van hoeveel we discussiëren over onderlinge verschillen?”
Politiek activist Sietse Bosgra trok een vergelijking tussen de situatie in Palestina en de apartheid. „In Zuid-Afrika waren er zogenaamde thuislanden waarin de zwarte bevolking werd opgesloten, net zoals in de Palestijnse gebieden nu. En ook daar kwam een doorbraak tot stand door een economische boycot door het buitenland.”