Politiek

Kant, meer doener dan prater

Al na twee jaar zet Agnes Kant een punt achter het fractievoorzitterschap van de SP. Dat het niet eenvoudig zou zijn boegbeeld Jan Marijnissen op te volgen, wist ze bij voorbaat. Maar dat ze zo snel de handdoek in de ring zou moeten gooien, had ze niet verwacht. „Het was een welhaast onmogelijke opgave.”

Binnenlandredactie
5 March 2010 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 10:01
Agnes Kant legde haar functie bij de SP neer. Foto ANP.
Agnes Kant legde haar functie bij de SP neer. Foto ANP.

De politieke ster van Kant rees snel nadat zij in 1998 in de Tweede Kamer kwam. Al spoedig gold ze als onbetwiste nummer 2 van de SP. Toen partijleider Marijnissen aankondigde dat hij een stap terug zou doen, wist iedereen wie zijn opvolger zou zijn: Kant.Kant, afkomstig uit Duitsland, staat erom bekend dat zij het politieke handwerk serieus neemt. Die kracht bleek tegelijk haar zwakte te zijn. Ze viel als SP-leider zelden te betrappen op een grapje. Het leidde tot kritiek: schortte het Kant niet al te zeer aan een gezond relativeringsvermogen?

Haar gedrevenheid werd een belangrijk kenmerk van Kants politieke optreden. Ze maakte zich ernstig zorgen, zo liet ze keer op keer weten, over het sociaal klimaat in de Nederlandse samenleving. Uit zorg voor de zwakken in de samenleving bestookte ze de bewindslieden onophoudelijk met vragen en interrupties.

Kant raakte in de problemen toen bleek dat haar manier van opereren meer aandacht en kritiek kreeg dan haar politieke boodschap. Peilingen voorspelden haar een slechte verkiezingsuitslag. Woensdag bleek dat de SP forse klappen opliep. Zouden er op die dag Kamer­verkiezingen zijn gehouden, dan was de fractie meer dan gehalveerd: van 25 naar 11 zetels.

Van Kant is bekend dat ze ambivalent stond tegenover het gedachtegoed van bijvoorbeeld de SGP. Enkele jaren geleden liet ze in deze krant weten dat ze „niets met de SGP kan als het op concrete daden aankomt.” Van der Vlies zou „te weinig politieke oplossingen” bieden.

Tegelijk toonde ze respect voor haar SGP-collega, zoals vorig jaar tijdens het debat in de Tweede Kamer over de financiële crisis. Toen Van der Vlies aangaf dat de markt geen boodschap heeft aan „behoeftigen zonder koopkracht”, zei Kant: „Dat vond ik zo’n mooie zin, ik kreeg er zelfs een beetje kippenvel van. Dan denk ik: Ja, daar kan ik me in vinden.”

Volgens Kant maakt zo’n uitspraak duidelijk dat er overeenkomsten zijn tussen de twee partijen. „Vervolgens kom je bij de vraag: welke consequenties hebben zulke standpunten? Dan gaan SP en SGP wel uit elkaar lopen.” Volgens Kant zou „de kracht” waarmee Van der Vlies zulke constateringen maakt, meer consequenties moeten hebben voor zijn politieke opstelling. „Hij zoekt vooral morele oplossingen en te weinig politieke, dat vind ik jammer.”

Volleybal

Kant typeerde de basis van haar partij als een pakket niet-religieuze, maatschappijkritische en op solidariteit en gelijkwaardigheid gebaseerde uitgangspunten. De SGP is volgens haar gebaseerd op het geloof in de Schepper. „Kennelijk moeten mensen dan zelf in contact komen met de Schepper om die moraal te krijgen, terwijl ik meer geneigd ben te zeggen dat de mens wordt gemaakt door omstandigheden.”

Kants carrière had heel anders kunnen lopen. Het liefst was ze volleybalster geworden. Of was ze als arts in Afrika gaan werken. Want „ik ben geen prater maar een doener.”

Kant, die in 1967 werd geboren in het Duitse Hessisch-Olderdorf waar haar ouders les gaven aan Nederlandse militairen, studeerde gezondheids­wetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Ze promoveerde op een onderzoek naar baarmoederhalskanker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer