Forse kritiek op hostieverklaring
De beslissing van het kerkbestuur in Den Bosch om homoseksuelen zelf de afweging te laten of ze aan de communie deelnemen, stuit in conservatieve delen van de Rooms-Katholieke Kerk op forse kritiek.
Dat blijkt onder meer uit de petitie die het rooms-katholieke magazine Catholica donderdag op zijn website heeft geplaatst. „In Reusel is de katholieke celebrant Luc Buyens, die enkel zijn gezegende werk deed, eerst op een bijzonder vervelende manier lastiggevallen door homoseksuelen en daarna door zijn eigen kerk in de kou gezet”, stelt de verklaring. De petitie, die vanochtend door ruim negentig personen was ondertekend, roept mensen op „naast deze dappere man te gaan staan.”Een van de ondertekenaars is pastoor C. Mennen uit Oss. Op zijn website haalt hij fel uit naar de verklaring die het Bossche kerkbestuur woensdag, na een gesprek met het COC en de hoofdredacteur van de Gay Krant, naar buiten bracht. De visie dat homoseksuelen zelf mogen afwegen of zij ter communie gaan, is volgens Mennen, docent kerkrecht aan het seminarie in Den Bosch en adviseur van bisschop Hurkmans, „een halve waarheid en dus een hele leugen.”
„Het eigen geweten moet worden getoetst aan de moraal van de kerk”, lichtte Mennen vanmorgen desgevraagd toe. „Als iemand daarvan afwijkt en iedereen weet dat, is dat reden voor een pastoraal gesprek en moet hij van de communie worden geweerd. Dat heeft de priester in Reusel, op kerkelijke gronden en na overleg met de bisschop, gedaan.”
Mennen constateert dat het bisdom na alle ontstane commotie „bakzeil heeft gehaald.” „De homolobby wil haar mening opdringen aan de kerk. Maar de wereldkerk, waarvan het decadente Nederland een klein onderdeeltje is, verandert haar mening niet. De kerk valt niet ineens om als er duizend demonstranten op de stoep staan. Als de kerk geen zout meer is, dient zij nergens meer toe dan vertreden te worden.” Hij toont zich kwaad over het optreden van de „roze maffia uit Amsterdam. Als er bij de kerk demonstranten op de stoep staan, zou ik de dienst niet door laten gaan. Dan hing ik een bordje op de deur ”Wegens vervolging gesloten”.”