Huis van de Toekomst draait om aangenaam leven
Comfortabeler, efficiënter, meer kostenbewust en gezonder leven. De wetenschappers achter het Huis van de Toekomst winden geen doekjes om hun ambities. Over tien jaar is ons huis één groot, slim netwerk. Met maar één doel: een zo aangenaam mogelijk leven.
Thuiskomen na een lange werkdag in 2020. De lichten zijn aan, uit de speakers klinkt je favoriete muziek. De was is net klaar, de huiskamer behaaglijk warm en de oven bijna op temperatuur.Nadat je de boodschappen in de intelligente koelkast hebt gezet is er –voordat het eten klaar is– nog tijd voor een snel rondje op de hometrainer, begeleid door je virtuele fitnesscoach.
Sciencefiction of realiteit? Het Huis van de Toekomst op Cebit, ’s werelds grootste ict-handelsbeurs in Hannover, maakt de toekomst tastbaar. Een doorsneewoning over tien jaar, hier samengebracht in 400 vierkante meter innovatieve technologie.
De ideeën zijn op zich niet nieuw, zegt Mathias Runge van Connected Living, een samenwerkingsverband van onder meer de Technische Universiteit van Berlijn, Deutsche Telekom, Miele, energiebedrijf Vattenfall en tv-fabrikant Loewe, die aan de basis staan van het Huis van de Toekomst. „Wél nieuw –en dat is revolutionair– is dat we erin zijn geslaagd allerlei apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar te laten communiceren.”
Alles in het huis draait om het ”home operating system”, het besturingssysteem dat alle apparaten die op het thuisnetwerk zijn aangesloten, aanstuurt én met elkaar laat communiceren. Speciale softwareprogramma’s, zogenaamde digitale assistenten, helpen de bewoners om alles in huis perfect af te stemmen op hun persoonlijke wensen.
In de keuken demonstreert Runge het concept met een broodbakmachine. „De machine is aangesloten op het thuisnetwerk. De keukenassistent zoekt een geschikt recept op, uiteraard afgestemd op jouw smaak, en stuurt het bijbehorende boodschappenlijstje naar de mobiele telefoon van je vrouw, die in de supermarkt loopt.”
Zijn de ingrediënten in huis, dan loodst het digitale kookboek je via het in de keuken ingebouwde beeldscherm door het bereidingsproces. Het programma stelt zelfs de bakmachine in op de juiste temperatuur en tijd.
Na het eten is het tijd voor fitness. Niet in de sportschool, maar op een hometrainer voor een groot beeldscherm. Runge: „Wie genoeg heeft van fietsen in de polder rijdt via Google Earth elke gewenste omgeving binnen. Een driedimensionaal rondje door Parijs of Peking, of een ritje over het strand van Hawaï; in het Huis van de Toekomst kan het.”
Een virtuele fitnesstrainer waakt intussen over je gezondheid. Is de hartslag nog in orde en de bloeddruk op peil? Wijk je af van het trainingsschema en moet er een tandje bij? De digitale coach houdt de vinger aan de pols, doet zelfs bijpassende dieetvoorstellen.
Wie al dat trainen te serieus vindt, strijdt met virtuele óf echte vrienden om de eer in een etappe uit de Tour de France. Ieder vanuit zijn eigen fitnessruimte. Dat de beste moge winnen.
Alles komt uiteindelijk samen in de woonkamer, zegt Runge. Vanachter pc, laptop of tv bedient de bewoner het thuisnetwerk. „Hier bepaalt hij de starttijd van de wasmachine en stelt hij de temperatuur van de oven in. Hier krijgt hij een waarschuwing dat de koelkast nog openstaat.”
Al die apparaten gebruiken de nodige energie, maar ook daaraan is gedacht. Via het besturingssysteem ziet de bewoner hoeveel energie elk individueel apparaat wanneer gebruikt en wat dat kost, legt Runge uit. „Slimme technologie zorgt ervoor dat de wasmachine alleen draait tijdens daluren en dat de elektrische auto precies zo veel oplaadt als nodig is voor de volgende dag.” Al met al goed voor een energiebesparing van zo’n 30 procent.
Duidelijk is dat het Huis van de Toekomst niets aan het toeval overlaat. Levenloze apparaten die tot nu toe onafhankelijk van elkaar functioneerden, communiceren en zijn volledig op elkaar afgestemd.
Alles is geregeld, ten faveure van de gebruiker. Hoe ict het leven zo plezierig mogelijk maakt. Of er in het Huis van de Toekomst ook ruimte is voor stille tijd blijft op Cebit onbeantwoord.