Agapè breidt werk onder studenten op campus uit
Agapè Nederland breidt het evangelisatiewerk onder studenten uit. Nadat er teams van Agapè StudentLife van start gingen in Rotterdam, Leiden en Utrecht, wordt er nu gewerkt aan de opbouw van het werk in Amsterdam.
Dat zegt Egbert Ribberink van stichting Agapè Nederland, een interkerkelijke organisatie „voor de verspreiding van het Evangelie van Jezus Christus.”Evangelisatie onder studenten vormde ruim veertig jaar geleden de basis van het werk van Agapè. Het begon in 1968 in Enschede. Gaandeweg stelde de organisatie echter andere prioriteiten.
Sinds vijf jaar staat evangelisatie onder studenten weer op de agenda, zegt Ribberink. In 2006 ging het eerste team van Agapè StudentLife in Rotterdam van start. Sinds dit seizoen zijn er ook groepen in Leiden en Utrecht actief. Het werk rond de Vrije Universiteit in Amsterdam verkeert in de opbouwfase.
Agapè StudentLife telt momenteel zestien stafleden, verdeeld over drie teams. De leden zijn een groot deel van de week beschikbaar voor het evangelisatiewerk. Ze zijn afkomstig uit zowel evangelische gemeenten als reformatorische kerken en worden financieel ondersteund door een vriendenkring.
De stafleden gaan onder meer aan de hand van enquêteformulieren over geloof en zingeving met studenten in gesprek. Ook rusten ze christelijke studenten toe om in hun eigen omgeving getuigend bezig te zijn.
IFES-Nederland, de koepel van christelijke studentenorganisaties, nam afgelopen maand eveneens het initiatief om studenten met het Evangelie te bereiken. Doel van het zogenaamde Marcusproject is dat christelijke studenten in totaal 20.000 Markusevangeliën uitdelen aan niet-christelijke studiegenoten.
De beide initiatieven vullen elkaar aan, aldus Ribberink. Hij zegt dat Agapè StudentLife in Utrecht samenwerkt met IFES en de christelijke studentenvereniging Navigators. „We voelen ons gezamenlijk verantwoordelijk voor studenten en bidden samen voor hen. De Navigators bereiken de studenten vooral via hun sociëteit en de netwerken van hun leden, wij richten ons op de campus.”
Ribberink wijst erop dat van de 600.000 Nederlandse studenten slechts 1 procent lid is van een christelijke studentenvereniging. „Er is een groot gebrek aan christelijk getuigenis in de studentenwereld. Op dat vlak is er nog veel werk te doen.”
IFES-Nederland kampt met afnemende inkomsten. De organisatie maakte deze week bekend de contracten van twee medewerkers, onder wie de stafmedewerker voor studenten in Utrecht, per 1 april te moeten beëindigen. IFES is „hard op zoek naar meer donateurs die willen investeren in christelijk studentenwerk.”