Canon van Kampen toont historie stad
Van het ontstaan van de IJssel tot de bouw van de Zuiderzeehaven toont de Kamper Canon de geschiedenis van Kampen en omgeving.
De donderdag gepresenteerde canon is de aanzet tot een beschrijving van alle steden en dorpen van Overijssel. De canon van Kampen telt vijftig vensters die een nieuwe blik moeten werpen op de historie van de IJsseldelta.Overijssel kende al een canon, maar de nieuwe opzet is ambitieuzer van aard. „Onze ambitie is om van elk dorp en elke stad in Overijssel een canon te maken. Dat wordt weer onderverdeeld in drie regionale canons, die samen de canon van Overijssel zullen maken”, zegt historicus Ewout van der Horst.
De geschiedenis van de vele dorpen en steden zal elkaar wel overlappen. Zo wordt geschreven over de Hanze, de handelsroute over de Oostzee, die ook in de nationale canon staat.
De canon staat op internet. Het is mogelijk om er nog over te discussiëren. Op die manier kunnen er zelfs nog vensters vervallen.
Een opvallend venster in de Kamper canon gaat over Pieter Kapinga. Deze hoofdagent weigerde in de Tweede Wereldoorlog mee te werken aan de deportatie van Joden. Zijn verhaal toont de menselijke kant van de geschiedenis.