EU zet in op werken en leren
Meer Europeanen moeten werken, leren en uit de armoede gehaald worden. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie stelt dat in zijn strategie voor de EU-economie tot 2020.
Een van zijn vijf doelen is dat 75 procent van alle Europeanen tussen de 20 en 64 jaar betaald werk verricht, wat nu enkele procenten lager ligt. Het aantal jongeren dat de school voortijdig verlaat, moet dalen naar minder dan 10 procent, ten minste 40 procent van de jongeren moet een titel of hogeronderwijsdiploma hebben.In 2020 moet het aantal Europeanen dat op de rand van armoede leeft, met 20 miljoen omlaag naar 60 miljoen. De investeringen in onderzoek gaan omhoog van 2 naar 3 procent van het bruto nationaal product.
Voor elk EU-land komen er specifieke doelen. Brussel kan de landen waarschuwingen geven als ze daar niet hard genoeg aan werken. De EU denkt daarbij niet aan sancties of boetes, verzekerde Barroso. „We willen dat de economie in Europa weer gaat groeien. Maar het moet dan gaan om een slimme, duurzame en uitgebreide groei met veel werkgelegenheid”, zei Barroso woensdag.
De EU had al eerder een tienjarenplan voor de economie. Dat zogeheten Lissabonproces voor de jaren 2000-2010 moest van Europa ’s werelds krachtigst concurrerende economie maken. Volgens velen is dat streven behoorlijk mislukt. Europa verkeert nu zo ongeveer in de zwaarste recessie ter wereld. Barroso verwacht dat het nieuwe plan meer kans van slagen heeft. „Toen waren onze handen op onze rug gebonden. Brussel kon niet waarschuwen als een land niet genoeg meewerkte. Nu is dat anders. We kunnen landen gaan waarschuwen.”
Regeringsleiders van de 27 EU-landen beslissen eind maart in Brussel over de EU 2020-strategie. Barroso rekent erop dat de regeringsleiders ermee instemmen. „In februari hebben we hier al over gesproken bij een informele top. Door de recessie is de noodzaak voor economische coördinatie nu erg helder.”
Toch kan er nog wat verzet worden verwacht. Nederland zit bijvoorbeeld niet te wachten op de specifieke doelen voor armoedebestrijding in deze strategie. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) zei maandag nog dat de armoede vooral bestreden moet worden door meer economische groei. Het kan geen apart EU-doel zijn in deze strategie, zei ze maandag bij EU-beraad in Brussel.