Beurs overweegt aanpassing regels voor oorlog Irak
De effectenbeurs in Amsterdam overweegt de regels tegen te grote koersschommelingen te verruimen tijdens de oorlog in Irak. Dat moet voorkomen dat de handel volledig stil komt te liggen bij grote paniek of euforie onder beleggers.
Nu schort de beurs de handel nog een kwartier op als een aandeel in een keer 2 of 5 procent stijgt of daalt. „We bekijken of die regels aangepast moeten worden nu de oorlog aanstaande is”, aldus een woordvoerder van beursbedrijf Euronext dinsdag.
De beurs legt sinds vorig jaar de aandelenhandel niet meer in zijn geheel stil bij koersschokken. De centrale computer die alle transacties uitvoert, blokkeert alleen individuele fondsen die plotseling 2 procent afwijken. Volatielere aandelen mogen maximaal 5 procent schommelen.
Bij het uitbreken van een oorlog bestaat het gevaar dat alle aandelen tegelijkertijd door de reglementaire bodem zakken of door hun plafond schieten en beleggers daardoor helemaal geen transacties meer doen. „Dat staat een goed verloop van de aandelenhandel in de weg”, meent de woordvoerder. Euronext overweegt de grenzen daarom te verruimen, waardoor de kans kleiner wordt dat alle aandelen vastlopen.
Voorheen kwam de handel stil te liggen als de AEX-index in korte tijd 5 procent afweek. Dat gebeurde voor de laatste keer op 11 september 2001. De terroristische aanslagen in de Verenigde Staten duwden de koersen toen in een klap naar beneden, waardoor de handel een kwartier stillag.
Mocht Euronext een dezer dagen besluiten de regels te verruimen, dan is dat niet de eerste keer dat de beurs zich aanpast aan een oorlogssituatie. In 1991 besloot de beurs in Amsterdam in verband met de toen dreigende Golfoorlog de regels te verscherpen.
Ook bij aanvang van de handel gelden tegenwoordig maximale afwijkingen voor individuele fondsen. Dan is een daling of stijging van 10 procent de norm. Door deze regel duurde het vorige maand bijvoorbeeld ruim anderhalf uur voordat voor supermarktconcern Ahold een koers kon worden afgegeven. Het aandeel verloor toen in een dag ruim 60 procent van zijn waarde.