Initiatiefwet voor meer koopzondagen
Nu de aanscherping van de Winkeltijdenwet door de val van het kabinet mogelijk strandt in de Eerste Kamer, dienen GroenLinks en D66 een initiatiefwetsvoorstel in om het aantal koopzondagen juist uit te breiden.
De Kamerleden Van der Ham (D66) en Van Gent (GroenLinks) kondigden dit dinsdag aan, nadat zij in de afgelopen jaren diverse amendementen en moties indienden van een soortgelijke strekking.De Tweede Kamer stemde in november vorig jaar in met een kabinetsvoorstel om met een aanscherping van de Winkeltijdenwet de wildgroei van het aantal koopzondagen te beperken.
Dat wetsvoorstel ligt nu voor bij de Eerste Kamer. Die zou aanvankelijk dinsdagavond besluiten welke onderwerpen hij controversieel verklaart en dus niet zal behandelen totdat er een nieuw kabinet is aangetreden. De Senaat stelde dit dinsdag echter uit tot volgende week om de besluitvorming niet al te zeer te politiseren met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen woensdag.
D66 en GroenLinks hopen dat de Eerste Kamer de wetsaanscherping volgende week alsnog controversieel zal verklaren omdat volgens hen niet de rijksoverheid, maar gemeenteraden op lokaal niveau zouden moeten kunnen beslissen over zondagsopenstelling. Van Gent: „Een gemeente als Staphorst kan er dan voor kiezen om de winkels te sluiten op zondag en een gemeente als Amsterdam kan van iedere zondag een koopzondag maken.” Volgens de partijen kan zondagsopenstelling verder ook belangrijk zijn voor de lokale economie.
MKB-Nederland en VNO-NCW schaarden zich dinsdag achter het voorstel van D66 en GroenLinks. Volgens de ondernemersorganisaties leidt wetsaanscherping tot een „bureaucratische vesting van eisen, voorwaarden, mitsen en maren.”
De VVD noemde het voorstel van GroenLinks en D66 om het aantal koopzondagen te verruimen gisteren „een verkiezingsvluggertje”, maar ook een „te kleine stap.” Volgens Kamerlid Elias moeten niet gemeenten, maar winkeliers zelfstandig kunnen beslissen over zondagsopenstelling.